Читај ми!

Индијци „бацили“ свој први носач авиона

Уништавање некадашњег поноса индијске армије је почело! „Викрант“, 15.700 тона тешки носач авиона, већ је остао без „носа“, а сечење огромног челичног пловила претвориће га ових дана у... историју.

Изградила га је Британска краљевска морнарица као ХМС „Херкул“ 1943. године, а преузела Индија 1957. године.

Акцију је „видео и доживео“ 1971. године, током индијско-пакистанског рата. Чак је имао и кључну улогу! 

Када су „тестере“ запарале труп, и званично је стављена тачка на све покушаје активиста да га сачувају.

Наиме, ИНС „Викрант“ се почетком ове године нашао на аукцији „за касапљење“. Фирма "IB Commercials Pvt Ltd" из Мумбаја, најбољом понудом је обезбедила себи овај посао 29. јануара, а 9. априла и званично купила брод.

Међутим, фирма се онда суочила са парницом – тужбом у којој се захтева очување носача као предмета од јавног значаја, поднетом Вишем суду у Мумбају.

Случај је прослеђен Врховном суду.

Киран Паиганкар, председник Комитета „Сачувајмо 'Викранта'“ који је и поднео захтев, назвао је ово „тужним даном у славној морској историји Индије“.

Он каже да је жалосно што је процес који је довео до „Викрантовог“ краја убрзала управо индијска морнарица, која је некада пловило сматрала својим поносом.

„Био сам спреман да се придружим активистима који су тражили да се носач претвори у музеј. Али мој захтев да ми се врати новац који сам уложио у куповину брода – није био прихваћен. А ја сам за то узео велике кредите“, објашњава Абдул Карим Јака, власник фирме "IB Commercials".

„Са активистима сам се сусретао и пре него што је парница покренута. Састајали смо се и пошто је тужба одбачена 14. августа. Видео сам се и са адмиралом Раом, али се ништа конкретно није догодило. Морнарица нам је брод предала у октобру. Дванаестог новембра, од Врховног суда смо добили зелено светло да почнемо са сечењем носача авиона.“

„У 14 часова у уторак, око 200 радника у нашем пристаништу је започело сечење 15.700 тона челика“, додао је син власника фирме.

„Важно поглавље у историји Индије које се повезује са 'Викрантом' сада је окончано. Упркос свим нашим напорима, нисмо успели да спречимо његово разарање“, констатовао је Паиганкар.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару