Читај ми!

Папа: Претварање цркве у бизнис је скандалозно

Сви свештеници који су своје парохије претворили у уносан посао тако што наплаћују за крштења, благослове и венчања захтевају осуду, сматра папа Фрања, називајући праксу претварања цркве у бизнис „скандалозном“.

Римокатолички поглавар рекао је да људи могу да опросте свештеницима много тога, али никако две ствари: „Када је свештеник привржен новцу и када свештено лице злоставља вернике“.

„Ово не могу да опросте. То је скандалозно!“, истакао је папа.

Навео је део Јеванђеља по Луки у ком Исус преврће столове и истерује људе који су у храму продавали ствари, говорећи да је то свето место намењено молитви, а не послу.

Присетио се и приче о младом пару који је био део студентске групе коју је водио након што је рукоположен.

Када су одлучили да се венчају желели су да имају и мису уз уобичајену церемонију, из цркве су им рекли да је време за церемонију венчања ограничено на 20 минута, па је пар морао да плати два термина од 20 минута како би могла да се одржи и свечаност венчања и миса.

„Ово је скандалозан грех. Када црква постане пословно место које се изнајмљује за венчања и када свештеници постану бизнисмени, обичан свет је запрепашћен. Ми смо одговорни за то“, објаснио је понтиф.

Према његовим речима, превенција оваквог скандалозног понашања је одговорност свих људи, јер уколико неки човек види да у некој парохији влада овакав пословни менталитет он мора да има храбрости да критикује свештеника.

„Исус је имао проблем са новцем јер су спасење и опрост бесплатни. Они су божји дар. Он је дошао да нам донесе божју љубав која нас све обухвата и прожима“, закључио је папа.

Римски понтиф је такође позвао вернике да пријаве свештенике који желе да им наплате венчања, крштења, благослове и друге услуге.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару