Читај ми!

Девојка која је одрасла са горилама

Двадесетпетогодишња Тензи из Енглеске и њени необични пријатељи - два мужјака гориле, нису заборавили једни друге ни након 12 година раздвојености. Њихов поновни сусрет био је веома дирљив и емотиван.

Једна од фотографија показује тренутак кад је Демијан Аспинал дозволио својој 18-месечној ћеркици да се игра са 136 килограма тешком горилом. То искуство је изгледа научило девојчицу, Тензи Аспинал, лекцију поверења и храбрости.

На другим сликама видимо Тензи, сада већ одраслу, како поново ставља своје поверење у руке масивног мушког примата по имену Ђала. Овај пут, загрљај је резултат њиховог дирљивог поновног сусрета.

Тензи је најстарија ћерка Демијана Аспинала, власника парка за дивље животиње у Кенту. А горила Ђала је био становник овог парка све до 2002. године.

Након загрљаја девојка и горила су наставили да трљају носеве, деле пољупце и њушкају једно друго. Веза између њих је очигледно још увек веома јака - упркос невероватној чињеници да је то био први пут да се виде након 12 година, пошто је Ђала враћен у дивљину 2002. године.

Сусрет се десио у прашуми Габон. Тата и ћерка су кренули реком у малом чамцу дубоко у џунглу, у нешто што је прво изгледало као немогућа мисија - да пронађу Ђалу и Бимса, још једну горилу, која је такође живела у њиховом парку за животиње.

Неочекивано, након само неколико сати потраге по тропској врућини, Тензи и њен тата су приметили два позната лица како зачуђено вире из густе шуме.

И упркос томе што нису видели своје људске пријатеље дуги низ година, сада већ потпуно одрасли мужјаци горила, прихватили су их са ентузијазмом.

Тензи, која сада има 25 година бави се дизајнирањем накита, несећа се свог првог блиског сусрета са горилом, када ју је њен отац ставио у Ђалин кавез и сликао.

Фотографија је изазвала велико негодовање јавности.

Међутим, Тензи се добро сећа игре са Ђалом и Бимсом, а на овај пут у огромни резерват њеног оца у Габону, гледала је како каже, као на поновно спајање срећне породице.

Она се сећа: „Моја сестра Клари и ја смо се често играле са Ђалом и Бимсом на травњаку, а понекад смо улазиле и у кавезе са другим горилама. Волела сам да будем у њиховом друштву, волела сам их и схватала сам као неке рођаке“.

„Последњи пут сам их видела када сам имала десет година. Када смо кренули да их пронађемо мало сам се забринула, јер нисам знала да ли ће ме се сетити након свог тог времена или да ли су очврснули од живота у дивиљини и постали опасни можда“, додала је Тензи.

„Зато је било невероватно да не само да ме препознају, него су имали тако нежне погледе, да сам се одмах осетила сигурно. Ни у једном тренутку нисам осећала страх. Са оцем су били мало другачији, али са мном изузетно нежни“, описала је 25-годишњакиња своје искуство.

У традицији ове породице је чување животиња и интерактиван однос са њима. Тензин деда чувени чувар зоолошког врта Џон Аспинал, обожавао је дивљину и прикупљао разне егзотичне животиње за своје љубимце. Он је инсистирао да његови чувари блиско сарађују са свим животињама.

Тензин тата Демијан у детињству се свакодневно играо са тигровима, вуковима и горилама и веома рано је почео да ради са својим оцем. Сада 54-годишњи милионер и власник казина, посветио је свој живот и дао велико богатство за спашавање угрожених врста.

Он је основао два парка за животиње у Кенту, као и „Аспинал Фондацију“, након смрти свог оца 2000. године, а управо је објавио и књигу поводом 30 година рада фондације.

Он је поносан што је за последњих 15 година његова фондација, више него било која друга организација, учинила за животиње којима прети истребљење - нарочито гориле - и вратила их назад у дивљину.

Међутим, Демијан инсистира, да је оно што чини његову фондацију најбољу у ономе што ради, чињеница да се животиње третирају као једнаке људима: „Ми их волимо и оне схватају да имају исто толико права као и људи. Трошимо 10.000 фунти недељно како би купили најбоље воће и поврће и остале намирнице, које им требају за исхрану“.

Од свог оснивања, фондација је имала много успеха са горилама, више него било која друга организација у свету - преко 130 новорођених горила и више од 80 враћених назад у дивљину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару