Читај ми!

Мисија под знаком питања због батерија?

После историјског, мада мало неспретног слетања на комету, роботски модул „Филе“ Европске свемирске агенције сада је стабилан и шаље слике, али научници су забринути око дужине трајање његове батерије.

Модул је два пута одскочио при свом историјском слетању у среду, прво је отишао око један километар у свемир пре него што се усталио у сенци једне стене, око километар удаљено од планираног места слетања, преноси Би-Би-Си.

Сада би могло да буде проблематично да ли ће добити довољно сунчевог светла да напуни своје батеријске системе.

Слетање у среду било је прво такво у историји када се роботски модул величине веш машине и тежак сто килограма спустио на комету 67П/Чурјумов-Герасименко, после десетогодишњег пута дугог 6,4 милијарде километара кроз свемир на сателиту „Розета“.

Због огромне разлике у гравитацији, тежина модула на комети је само један грам.

Требало му је око седам сати да се са сателита „Розета“ спусти на површину комете, која јури ка Сунцу брзином од 18 километара у секунди.

Европска свемирска агенција (ЕСА) нада се да ће овом мисијом, започетом 2004. године, научити нешто о пореклу соларног система.

Модул је већ послао назад прве снимке своје околине, који показују изломљен и нераван терен комете.

Слике које је модул „Филе“ снимио око себе показују као да је притиснут уз неки чврст зид.

Мерењима се указује да је на нагибу или да је можда чак преврнут на страну. Свакако једна од његове три ноге није у додиру са површином и виси у празно.

Кључни проблем који сад брине контролу су светлосни услови.

„Филе“ добије око 1,5 сати светлости током сваке 12-часовне ротације комете. То ће бити недовољно да се напуни батерија када истекне првобитно пуњење које је имао при напуштању сателита „Розета“. То је износило нешто више од 60 сати.

То значи да роботски модул „Филе“ вероватно неће радити као што сада ради дуже од суботе.

„Сада процењујемо да ће то бити између петка поподне и суботе поподне“, рекао је Паоло Фери, шеф операција ЕСА у Дармштату, у Немачкој.

„Наравно зависи од активности, што више се ради са модулом, то ће више батерије да потроши, и то ћемо мање времена имати“, рекао је.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару