Читај ми!

Улазак у мистериозни кратер у Сибиру

Руски научници су коначно сишли у кратер на Јамалском полуострву да подробно испитају шта је тачно узроковало његов настанак. Кажу да је могућа веза и са Бермудским троуглом.

Пре нешто мање од четири месеца у северном Сибиру на полуострву Јамал, пронађен је кратер за који су научници претпоставили да је настао услед експлозије гаса.

Због топлог времена научници нису могли да се спусте у њега јер су зидови били превише мекани, а сада услед захлађења коначно су добили прилику да завире унутра.

Предводник експедиције Владимир Пушкарев, директор руског Центра за истраживање Арктика, рекао је за Сајбиријан тајмс да су се научници успешно спустили у кратер.

„Успели смо да се спустимо. Било је много лакше сада када је хладно него током лета када је земља била мекана. Узели смо све мере и узорке које смо планирали. Сада нам треба времена да све испитамо и само тада ћемо моћи да извучемо закључке“, навео је Пушкарев.

Кратер је дубок 16,5 метара, не укључујући „зид“ земље на површини који је такође неколико метара висок.

У бази кратера налази се језеро дубине 10,5 метара, али је могуће и да је дубље. „Још чекамо на тачна очитавања наших научника“, додао је Пушкарев.

Истраживање највеће од три рупе које су се протеклих месеци створиле иницирао је Центар за истраживање Арктика, а укључује и велики број стручњака са других института.

„Обавили су радиолокационе тестове на дубини од 200 метара, узели су узорке леда, земље, гаса и ваздуха. Сада су сви на путу за своје институте и лабораторије да проуче материјале, а следећи корак је испитивање прикупљених информација“, објашњава директор Центра.

Према његовима речима, након тога се планира истраживање околног подручја, упоређивање снимака из свемира, чак и архивских из 80-их година како би се утврдило да ли постоје, или су постојали слични феномени.

Пушкарев каже и да је прерано да се говори о узроцима и теоријама, укључујући и претпоставку руског научника Игора Јелцова, заменика шефа Института „Трофимук“, по којој би сибирски кратер могао да буде повезан са Бермудским троуглом истим природним феноменом.

„Постоји веровање да су нестанци бродова и авиона у Бермудском троуглу изазвани реакцијом гасних клатрата, чврстој материји у којој је гас попут метана заробљен у кристалној структури воде. Када почне активна декомпозиција метан се враћа у своје првобитно гасно стање. Процес се дешава прогресивно и ствара огромне количине гаса“, објашњава Јелцов.

То, како истиче, даље доводи до загревања океана и бродови могу да потону и подручјима где је вода помешана за изузетно великим количинама гаса. Истим процесом и ваздух може да постане презасићен метаном, који чини атмосферу веома турбулентном и може довести до пада авиона.

Пушкарев, међутим, не жели да се залеће са закључцима пре него што се подробно испитају сакупљени подаци и узорци.

„Чуо сам за идеју гасних клатрата и Бермудског троугла, али наши научници морају прво да се посвете испитивању материјала, узорака и података како би извукли дефинитивне закључке. Тренутно, немамо довољно информација“, каже Пушкарев.

Додаје и да треба испитати друге кратере и упоредити их међусобно.

Гасни клатрати налазе се регионима пермафроста северног Сибира, али и испод океана у неким деловима света.

„Главни узрок - и ово је наша радна теорија за објашњавање настанка кратера - је ослобађање гасних клатрата. Испитивањем смо сазнали да заиста у дубинским слојевима полустрва, неколико стотина метара испод површине, има гасних клатрата, а на неким местима и у плићим слојевима“, истакао је научник Владимир Потапов уочи експедиције.

Како је објаснио, могло би да буде неколико фактора који су могли да узрокују ослобађање гаса.

„Кратер је лоциран на прелазу тектонских раседа. Јамалско полустрво је сеизмички мирно, али је делимично испитивање подручја око рупе показало приличну тектонску активност. То значи да су температуре тамо биле више од уобичајених“, објашњава Потапов.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару