Читај ми!

„Филе“ слетео на комету!

Први пут у људској историји, човек је спустио сонду на комету! Сонда „Филе“ успешно се „прикачила“ за комету „67ПЧурјумов-Герасименко“. Сада ће прикупљати узорке и податке за које се научници надају да ће им помоћи да одгонетну порекло комета и других небеских тела.

Европска агенција за истраживање свемира (ЕСА) примила је нешто пре 17 часова сигнал од сонде „Филе“ са комете удаљене 510 милиона километара од Земље.

Сонда се успешно одвојила од сателита „Розета“ око 9 часова јутрос.

Слетање истраживачког робота, величине машине за прање веша, тешког 100 килограма, представља врхунац десетогодишње мисије на проучавању комете „67Р/Чурјумов–Герасименко“, коју су руски астрономи Клим Чурјумов и Светлана Герасименко открили 1969. године.

„Сада је све на Исаку Њутну и законима физике. 'Филе' је на путу ка површини комете. Уколико Исак буде пријатељски настројен имаћемо касније сјајно слетање“, рекао је раније данас професор Марк Мекофријан, високи научни саветник у ЕСА.

И заиста, све је (углавном) ишло по плану –  сателит „Розета“ је после 10 година и 6,4 милијарде пређених километара у августу сустигао комету, а роботска сонда „Филе“ данас је слетела на одређено место на површини стене дуге четири километра, где ће се помоћу харпуна и шрафова учврстити.

План је да „Розета“ и „Филе“ и даље прате комету на њеном путу до Сунца. Користећи 21 различити инструмент, летелице ће прикупити податке за које се научници надају да ће објаснити порекло комета и других свемирских тела.

ЕСА је навела да и уколико спуштање не буде успешно, мисија вредна 1,4 милијарде евра која је започета 2004. године, неће бити неуспешна јер „Розета“ самостално може да спроведе око 80 одсто мисије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару