Читај ми!

Поларним медведима шапе не смрде случајно!

Научници су недавно открили да поларним медведима смрде шапе не само зато што су прљаве већ и зато што оне одашиљу мирис како би оставили трагове куда год да крену, пише Би-Би-Си.

Они живе у пределима где сем леда и снега често нема ничега, а међусобно комуницирају са великих раздаљина, па је потребно да оставе траг. То откриће је објављено у Журналу зоологије (Journal of Zoology).

Поларни медведи су највећи у породици медведа, имају тенденцију да сами лутају Арктиком, паре се у одређеним периодима године, што значи да се међусобно не срећу често.

Научници су открили и да једни другима повремено њуше трагове или пак одлуче да се прате, па су одлучили то да истраже. Они су узели узорке мириса од великих поларних медведа и дали их њиховим „другарима“ из зоолошких вртова широм Северне Америке.

Тада су приметили да је био интересантнији мирис који су оставили током пролећа, али и супротног пола док су мужјаци специјално били заинтересовани за женке које су у фази парења.

За друге сисаре је познато да користе зној и знојне жлезде како би примали и одашиљали одређене информације, а истраживачи кажу да је могуће да поларни медведи користе своје шапе и урин у леду како би обележавали своје руте.

Сумирано, резултати показују да поларни медведи користе мирис својих шапа како би комуницирали међусобно посебно у одређеним деловима године, а ако је то тачно, то говори да поларни медведи комуницирају другачије од осталих медведа који мирисом обележавају вертикалне објекте (на пример дрвеће) трљањем тела или аналним жлездема.

Научници наводе да је онда то разлог зашто се поларни медведи не сналазе добро у топлијим крајевима, јер тамо не могу да прате трагове и пронађу једни друге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару