Читај ми!

РТС у ЦЕРН-у

Европски центар за нуклеарна истраживања ЦЕРН највећа је лабораторија на свету. Налази се на граници Швајцарске и Француске и место је где је произведен антиводоник и откривен чувени Хигсов бозон, или „божја честица“.

Међу више од 10.000 научника, који у ЦЕРН долазе из свих делова Европе, има и око 30 српских. Наша екипа имала је првилегију да дође до самог реактора смештеног 100 метара испод земље, где се сударањем честица разбијају молекули и атоми.

Да ли ће класична знања из Физике бити побијена, да ли ће свет добити одговор од чега је све настало, како се догодио Велики прасак и шта су тајне васионе - покушавају да одгонетну научници из 20 земаља, удружених на најкомпликованијем истраживачком подухвату у историји човечанства, у Церну, у Швајцарској.

Систем подземних ходника дугачак је 27 километара, а за њега је утрошено више од пет милијарди евра.

Он служи да убрза честице материје толико да се оне при судару распадају на најситније делове.

Овај експеримент се наставља и идуће године и тада ће научницима бити јасније шта је то што је узрок стварања материјалног света.

„Планирамо да 2015. године поново почнемо експерименте. Тада ћемо добити већу брзину честица и добићемо много бржу обраду података, јер нам компјутер обрађује неколико терабајта података у секунди. Цео систем је јако компликован, а на њему раде и стручњаци из Србије, и то од самог почетка. Да није било момка по имену Боки многи од ових каблова и система још не би били повезани“, каже један од научника Жоаким Јанез из Поругала.

Драгослав Лазић Лаза, Предраг Миленовић Пеђа и Небојша Смиљковић Боки неки су од српских научника који раде на колаборацији ЦМС, једном од два детектора који су открили „божју честицу“.

Њихова имена налазе се на званичној табли, где су уписани оснивачи ове институције, а неки од њих су цео радни век провели у Церну.

Штета што се о њима не говори код нас, јер су у свету науке они праве звезде, a да би цео пројекат ЦЕРН био ближи студентима и школарцима из Србије.

Кантон Женева и Национални авиопревозник увели су промотивну цену лета из Београда до Женеве за само 60 евра, колико кошта повратна карата са свим таксама, а што субвенционише швајцарска држава.

Могу је купити и обични грађани, туристи из Србије, који путују у Швајцарску.

„Уколико се ради о организованим групама могуће је не само посетити Церн већ и друге музеје у Женевском кантону. Ту је музеј Црвеног крста, затим Музеји сатова, калвинизма, Модерна галерија, а свуда је за студенте и ђаке улаз бесплатан.

Могуће је организовати превоз градским саобраћајем који је изузетно тачан и јефтин, довољно је само контактирати са туристичком организацијом Женеве.

И индивидуално људи из Србије могу у оквиру ове промоције доћи у Женеву која никада није била близа Београду“, каже Бригит Реишл.

Из Церна и из Женеве одлазимо пуни утисака, али и поноса што смо део највећег пројекта које је човечанство покренуло.

До њега се стиже трамвајем из центра Женеве за свега десетак минута.

Штедљиви домаћини сматрају да и новинари и гости треба да се возе градским превозом и тако упознају земљу, људе, обичаје, али и створе навику да у сваком могућем моменту мисле на будућност земље, чист ваздух, екологију и глобално загревање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару