Читај ми!

Српски падобранци оборили рекорд стар 22 године!

Изнад Војног аеродрома „Батајница“ јуче је постављен нови мешовити падобрански рекорд Србије у дисциплини формацијски ликови када је 25 падобранаца и падобранки успело у покушају да направи унапред задату фигуру и тако обори рекорд стар 22 године.

Обарање рекорда је покренуло Удружење жена-летача Србије у сарадњи са Министарством одбране и Војском Србије, а падобранци су скочили из транспортног хеликоптера 890. мешовите хеликоптерске ескадриле „Пегази“ 204. ваздухопловне бригаде, наводи се на званичном сајту Војске Србије.

Циљ који је остварен био је да се у ваздуху, током слободног пада са видине од 4.000 метара, најмање 25 падобранаца и падобранки ухвати у групу - формацију.

Формација мора да буде истог облика и положаја појединаца у оквиру групе као што је претходно пријављена и снимљена, што проверавају „летећи сниматељи“ који скачу заједно са падобранцима, као и судије - верификатори Ваздухопловног савеза Србије на земљи.

Уз спортске падобранце, чланове аеро-клубова, у обарању рекорда учествовали су и активни припадници Специјалне бригаде Војске Србије. У Удружењу истичу захвалност Министарству одбране и Војсци Србије за подршку у овом, али и ранијим сличним ваздухопловно-спортским подухватима, уз напомену да се обарање рекорда поклапа са обележавањем 15 година од формирања Удружења и 65. година од формирања 204. ловачког авијацијског пука, чије традиције данас наставља 204. ваздухопловна бригада.

Припремни скокови и селекција кандидата почели су 18. октобра а први покушај обарања рекорда био је 21. октобра. Дан касније је изједначен актуелни рекорд - групна формација од 24 падобранца (такозвани 24-way) у слободном паду који је постављен 1992. године у Суботици.

Наредних дана српски падобранци и падобранке покушаће обарање и овог рекорда и повећање формације на 26 и више учесника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару