Читај ми!

Прелепи и уклети комадић раја

Острво Гајола, тридесетак метара удаљено од Напуља, изгледа нестварно, као из неке бајке. Упркос томе и дивној вили подигнутој на њему, острво је ненасељено, пошто га сматрају уклетим због судбине која је задесила његове власнике.

Овај предивни комад земље је имао прилично богату историју. У античка времена на њему се налазио храм богињи Венери, да би он временом био порушен.

Пошто добар скок и само неколико замаха рукама дели Гајолу од обале на њој су се у 17. веку налазиле фабрике, а два века касније острво је служило као артиљеријско упориште у одбрани напуљског залива.

Почетком 19. века острво је населио пустињак, ког су звали Чаробњак. Након његовог боравка на острву подигнута је вила која и данас стоји. Двадесетих година прошлог века постојала је чак и жичара која је повезивала острво са копном.

Али од тада креће период током ког је стекло репутацију уклетог острва. Швајцарац Ханс Браун поседовао је острво тих година, а он је једног дана пронађен мртав и умотан у тепих. Његова жена се, нешто касније, удавила у мору.

Следећи власник био је Немац Ото Грунбак, који је током боравка на острву умро од срчаног удара. Слична судбина задесила је и фармацеутског индустријалца Мориса Ив Сандоза, који је извршио самоубиство.

Након њега острво је купио немачки индустријалац барон Карл Пол Лангхајм и доживео економску пропаст док је боравио на острву.

Најинтересантнији власници свакако су некадашњи власник „Фијата" Ђани Ањели и милијардер Џон Пол Гети.

За време док су били власници острва чланови њихових породица доживљавали су мистериозне несреће. Последњи приватни власник био је Ђанпаскале Грапоне, који је завршио у затвору.

Острво је тренутно ненасељено и чека следећег храброг власника или пливаче да му се приближе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару