Читај ми!

Фатва на брзи интернет?!

Четворица великих иранских ајатолаха проклела су оператера мобилне телефоније „Рајтел“ због поткопавања религијских основа у земљи и охрабривања неморала, уз објашњење да је приступ интернету велике брзине, али и 3G интернету, „против шеријата“ и „против моралних начела“.

Наиме, „Рајтел“, трећи мобилни оператер у земљи, који има ексклузивна права на 3G мрежу у Ирану, био је предмет фатве великих ајатолаха – Насера Макарем-Ширазија, Хусеина Нурија Хамеданија, Џафара Собанија и Заједа Сајада Алави Горганија, јер ће омогућити Иранцима коришћење видео-позива и мултимедијaлно слање порука.

То ће бити први сусрет људи у овој земљи са поменутим сервисима и прва драстична технолошка експанзија, наводи Бизнис инсајдер.

Међутим, конзервативни парламент и верски поглавари траже да се поменути оператер угаси.

Алави Горгани, један од великих ајатолаха, сматра да ће ова технологија која се нуди народу – негативно утицати на политички и религиозни систем земље.

Други, Насер Макарем-Ширази је, одговарајући на питање на свом сајту, бацио фатву уз образложење да су „сви интернет сервиси треће генерације (3G) и брзи интернет сервис против шеријатског закона и моралних и људских начела.

„Судске власти не смеју да остану индиферентне када је то у питању“, додао је он. Иначе, питање му је поставила „група сајберспејс активиста“, наводи се на ајатолаховом сајту.

Трећи сматра да ће то довести до нових девијација у друштву, које је већ заражено!

Чак су и становници једног веома религиозног града – Кума, потписали петицију против „Рајтела“, у којој га оптужују за „приступ греху и декаденцији".

Без обзира на то шта влада одлучи за „Рајтел“, већина грађана је одушевљена што ће моћи да користи брзи интернет.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару