Читај ми!

Метрополе којима природа стално прети!

Токио, Манила и Осака само су неке од светских метропола које су ушле у црвену зону због опасности од природних катастрофа, које доводе у питање милионе живота, поручују из осигуравајуће куће "Swiss Re".

Циришка осигуравајућа кућа "Swiss Re" анализирала је 616 градова широм света и могућност да их задеси природна непогода. Сваки град је рангиран на основу вероватноће да га задеси земљотрес, олуја, цунами и поплава, пише Бизнис инсајдер.

За сваки тип несреће "Swiss Re" је осмислио екстреман сценарио у којем све одбране попуштају и људске и економске последице могу бити катастрофалне.

Стручњаци су на прво место листе 10 најугроженијих градова на свету – ставили Токио.

Регион Јокохама је под великим ризиком да га задеси скоро свака потенцијална природна непогода – земљотрес, монсун, поплава или цунами. Скоро 80 одсто популације озбиљно је изложено опасности од великих земљотреса.

На другом месту је Манила на Филипинима. Манила је можда имала среће током супертајфуна „Хајан“ избегавајући оно најгоре што олуја може да изазове, али следећи пут можда неће имати толико среће.

Скоро половина популације Маниле у страху је од земљотреса, град је озбиљно изложен ветровима велике брзине, озбиљним олујама и поплавама скоро сваке године.

Треће место је заузела делта Бисернe рекe у Кини. На тој делти се налазе велики градови Шенжен, Хонгконг, Донгуан и Макао. Тој локацији најчешће прете олује, заузима треће место када је у питању ризик од циклона и пето место када је у питању ризик од поплава.

Велики земљотрес „Ханшин“ уништио је подручје Осака – Кобе. Још један сличан земљотрес врло лако би могао ускоро да се догоди, а град не би био ништа боље припремљен за њега. Због своје позиције, цело подручје је изложено олујама.

Недостатак правилног планирања када су у питању природне непогоде је феномен који је дубоко укорењен у Џакарти. Кише и недовољан број одводних канала, али и чињеница да се 40 одсто града налази испод нивоа мора, главни су узрок за бројне поплаве, због којих је директно угрожено 27,7 милиона људи.

Нагоја у Јапану се нашла на шестом месту. Многи велики градови у Јапану налазе се уз „Ватрени прстен“ – серију активних раседа који су одговорни за 90 одсто светских земљотреса.

Цунамији који су изазвани земљотресима представљају велики ризик за Нагоју, где би њихов разорни ефекат могао да буде катастрофалан. Угрожено је 22,9 милиона људи.

Колката у Индији је на седмом месту. Колката се налази близу највеће речне делте на свету, што је чини изузетно подложном поплавама. Систем канала за одвод воде, стар 140 година, протеже се скоро читавом половином града. Циклони, олује и цунамији такође могу да направе велику штету граду који није најбоље припремљен за ове временске непогоде. Угрожено је 17,9 милиона људи.

Шангај заузима осмо место. Најнасељенији град у Кини налази се на делти реке Јангце, што га чини изузетно рањивим на озбиљне поплаве услед тајфуна и олуја. Дуг обални део града и велика количина воде која пролази кроз овај град, чини Шангај изузетно ризичном локацијом. Угрожено је 16,7 милиона људи.

Лос Анђелес, као и велики део Калифорније, налази се на раседу Сан Андреас, што га чини једним од градова који су најчешће изложени земљотресима. Скоро 14,7 милиона људи је свакодневно изложено ризику од земљотреса.

А 10. место заузео је Техеран. Налази се на једном од највећих раседа, тако да је целокупна популација града у великој опасности од земљотреса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару