Читај ми!

Венецуела: Ко хоће храну мора да да отиске прстију!

Венецуелански председник Николас Мадуро наложио је да купци хране у свим малопродајним објектима морају да дају отиске прстију, као меру борбе против несташица и кријумчарења хране, преносе медији.

Мадуро је ову меру, приликом њеног објављивања, упоредио са системом провере за време избора, када се такође користе отисци прстију да се спрече гласачи да не гласају више пута. Најављено је инсталирање специјалних дигиталних читача отисака прстију.

Очекује се да ће овај систем обавезног давања отисака прстију у малопродајним радњама бити уведен већ од јануара. Рок за увођење специјалне опреме за читање отисака је 30. новембар.

Венецуеланска социјалистичка влада процењује да се скоро 40 одсто основних производа које субвенционише држава прокријумчари у Колумбију где се продају по много вишим ценама, као и еквивалент од 100.000 барела нафте дневно, што доноси годишњи губитак од 3,65 милијарди долара.

Разлог за ово кријумчарење је у огромним разликама у ценама између Колумбије и Венецуеле, где су због високих субвенција и контролисаних цена, цене производа ниске ван сваке конкуренције.

Венецуела, земља са огромним резервама нафте, такође нуди бензин по најнижим ценама на свету, резервоар се може напунити по цени нижој од цене флаше воде. Тешко је томе одолети у Колумбији, где литар бензина кошта 1,18 долара.

Основни производи као што су млеко, шећер или тоалет папир могу бити до педесет пута нижи у Венецуели него у Колумбији.

Међутим, то се у свакодневици за Венецуеланце огледа у великим несташицама, од дезодоранса, до пластичних затварача за флаше, брашна или лекова.

Раније овог месеца венецуеланска влада је ноћу затварала границу са Колумбијом, где се сматра да иде највећи део прокријумчарених производа.

„Биометријски систем биће савршен“, рекао је Мадуро, политички наследник покојног председника Уга Чавеза и његовог програма „Социјализам 21. века“.

Опозиција у земљи сматра да је за економску кризу одговорна неуспела социјалистичка политика коју је држава водила последњих 15 година, а коју је покренуо Чавез.

Нова мера је хладно дочекана у земљи, многи су огорчени што ће влада сада одређивати шта могу да купују, и сматрају да је то као увођење тачкица за куповину намирница, слично ономе што се ради на Куби.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару