Читај ми!

Баница је надалеко чувена

Гастро-туристичка манифестација „Дани банице“ у Белој Паланци, посвећена посебној врсти бугарске пите, окупила је 200 учесника из земље и иностранства.

Поред жена из Беле Паланке, на манифестацији су учестовале и такмичарке из суседних градова у Србији, а дошле су и жене из Враца, у Бугарској.

Посетиоци су могли да пробају и друге локалне специјалитете - јела од белопаланачке паприке „вртке“, белмуж, извиђачки пасуљ, ловачку мућкалицу, голубарску мућкалицу, рибарски котлић и планинарски котлић.

Данас ће се служити „џиновска баница“, а вечерас ће бити уручене награде за најбољу слану, слатку и баницу од интегралног брашна, као и награда за најбоље уређени сто.

„Дане банице“ организује Туристичка организација Беле Паланке под покровитељством општине, која ради на заштити географског порекла банице али и још једног белопаланачког бренда - паприке вртке.

„Драго нам је што смо од 'Дана банице' успели да направимо бренд и по томе смо познати не само у Србији него и у Европи. Стигли смо до врло високе степенице, али је на нама задатак да се баница афирмише на прави начин и да се заштити њено географско порекло, као и наше паприке вртке“, објашњава председник Општине Бела Паланка, Горан Миљковић.

По речима директора Туристичке организације Беле Паланке Милосава Поповића, садашња, девета манифестација је најуспешнија јер је окупила око 200 учесника који су припремали слане, слатке и банице од интегралног брашна.

„Имамо и госте из три општине у Бугарској, а петнаесторо деце дипломатских представника је учествовало у радионици за израду банице“, наводи Поповић.

На штандовима су понуду представиле локалне туристичке организације, занатлије, продавци сувенира.

Манифестација, започета у петак, завршава се вечерас концертом певача народне музике Мирослава Илића на Летњој позорници „Врело“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару