Читај ми!

Скривени свет Вари цивилизације

Археолози су открили нетакнуту гробницу мистериозне древне цивилизације Вари, у којој су пронашли мумифицирана тела, златне и сребрне украсе. Сусрет са неочекиваним екосистемом смрти старим око 1.200 година, представља велико откриће.

Пљачкаши гробова су харали древним перуанским локалитетима деценијама. Међутим, промакла им је једна краљевска гробница, скривена више од хиљаду година, пише Национална географија.

У близини перуанске обале археолози Милош Гјерш и Роберто Пиментел Нита отворили су низ малих запечаћених одаја, близу улаза у древну гробницу.

Запечаћене више од 1.000 година испод слоја од тешке непечене цигле, мини одаје садрже велике керамичке ћупове на којима су насликани гуштери, док неке имају насликана људска лица која се кезе.

Археолози су опрезно истражили велики недекорисани ћуп. Био је пун распаднутих чаура, остатака мува које су некада биле привучене садржајем у керамичкој посуди.

Током ископавања на овом локалитету, званом Ел Кастиљо де Хуармеј, Гјерш се сусрео са неочекиваним екосистемом смрти старим око 1.200 година - од трагова инсеката који су се некада хранили људским месом, преко змија које су се увиле и угинуле на дну керамичких ћупова, до пчела убица које су се ројиле у подземним одајама и нападале раднике.

Мешавина површине Месеца и депоније 

Многи су упозоравали Гјерша да ће ископавања у кршу Ел Кастиља бити тешка и скоро сигурно траћење времена и бацање новца.

Барем читав један век пљачкаши су ископавали тунеле у падинама масивног брда, тражећи гробнице које садрже древне скелете украшене златом и увијене у неке од најфинијих плетених таписерија.

Змијолико брдо, које се налази на четири сата вожње северно од Лиме, изгледа попут мешавине површине Месеца и депоније - препуно рупа, разбацаних људских костију и расутог модерног ђубрета и прња.

Пљачкаши су имали обичај да бацају своју одећу пре него што се врате кући из страха да ће навући болест или смрт на своје породице.

Али Гјерш, предусретљиви 36-годишњи дисидент који подучава андску археологију на Универзитету у Варшави, био је одлучан да тамо копа без обзира на све.

Био је сигуран да се нешто битно догодило у Ел Кастиљу пре 1.200 година. Делови текстила и разбијене керамике мало познате перуанске цивилизације Вари, чије је средиште лежало далеко на југу, прекривали су падине.

Гјерш и мали истраживачки тим су почели да снимају шта лежи испод земље магнетометром и да сликају из ваздуха помоћу камере на змају.

Резултати су открили нешто што је генерацији пљачкаша гробница промакло: Бледе оквире закопаних зидова.

Упорни тим аргеолога открио је у нетактнутој гробници тела која су пажљиво замотана у неколико слојева текстила и лишћа, увезана ужетом направљеним од листова лантане.

Замотана тела била су смештена у гробницу са дрвеном таваницом прекривеном сламом и глиненим циглама где су вековима лежала далеко од свих промена владара, шпанских конквистадора и моћних земљотреса.

Гробница је испуњена луксузном робом попут финих вунених тканина, сребрних и златних артефаката, што би могло да доведе до закључка да је гроб био намењен елити Вари друштва.

Новооткривена гробница типична је за Вари културу - у њој је сахрањено више особа, укључујући децу или младе девојке које су жртвоване боговима земље и мора. Иако сами смотуљци нису још потпуно анализирани, откриће торби од вуне и памука пуних вретена и игала навело је археологе на закључак да се у већем замотуљку налази жена која је на неки начин повезана са текстилном уметношћу.

Вари су били вешти ткачи и на њиховим тканинама често се могу видети раскошне сцене борби.

Археолози тренутно раде са интердисциплинарним тимом у коме се налазе антрополог, стручњак за текстил и ботаничар који ће припремити мумије за скоро отварање.

Вари култура је средњовековна цивилизација која је постојала у Андима, на југу модерног Перуа, од 500. до 1200. године н.е. Истоимени главни град те цивилизације налази се у близини савременог града Ајакучо, у Перуу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи