Читај ми!

Најинтересантнијих 10 врста откривених прошле године

Веровали или не, прошле године је идентификовано 18.000 нових врста, међу којима су мали сисар месождер олингито, и пуж без очију који живи на 900 метара испод земље у Хрватској. Пред вама је топ 10.

Као и сваке године, међународни комитет Факултета за еколошке науке и шумарство на Њујоршком универзитету објавио је листу 10 најзанимљивијих биљних и животињских врста које су откривене у 2013.

Од почетка 18. века, када је створен систем категоризације свих познатих врста животиња и биљака, именовано је, описано и класификовано око два милиона врста, пренео је Ројтерс.

У току прошле године, научници су идентификовали близу 18.000 нових врста, међу којима су олингито, мали сисар који настањује шуме Колумбије и Еквадора и пуж без очију који живи на 900 метара испод земље у Хрватској.

Листа је објављена поводом 23. маја, дана рођења Карла Фон Линеа (1707-1778), шведског ботаничара који се сматра оснивачем модерне таксономије.

Научници верују да у свету постоји још 10 милиона неистражених врста, од једноћелијских организама до сисара, те да би многе могле изумрети пре него што и буду откривене.

Квентин Вилер, ентомолог са Факултета за еколошке науке у склопу Њујоршког универзитета, објашњава да је сврха објављивања листе „топ 10 најинтересантнијих нових врста“ да се скрене пажња јавности на напоре научника у попуњавању инвентара свих биљака, животиња и микроба који постоје на земљи.

Као и претходне, и ова листа показала је да чак и велике врсте могу веома дуго да промакну пажњи научника.

Олингито, на пример, животиња између мачке и медведа, која живи у шумама Колумбије и Еквадора, први је сисар месождер који је откривен у западној хемисфери у последњих 35 година.

Научницима је, такође, дуго требало да сазнају за постојање 12 метара високог тајландског Змајевог дрвета које има меке, сабљасте листове и кремасте цветове са наранџастим прашником. Наравно да је ова биљка била позната људима који живе на том подручју, али не и научницима.

О неким другим врстама са листе нико досад није ништа знао. То је случај са 2,5 центиметра дугом, жутом морском сасом која је откривена испод глечера на Антарктику.

Научници нису имали појма ни да постоје микроби који су у стању да преживе стерилизацију просторија у којима се монтирају свемирске летелице.

Њиховој пажњи дуго је измицала и Костариканска мушица Звончица, што је донекле разумљиво с обзиром на то да је са својих 250 микрометара, она један од најмањих познатих инсеката на свету.

„Још смо далеко од упознавања целокупног биодиверзитета на Земљи“, сматра Антонио Валдекасас, зоолог са шпанског Националног природњачког музеја у Мадриду и председник групе међународних стручњака задужених за објављивање листе.

„Ако нема представу шта постоји, човек неће знати ни да ли је нешто нестало или променило станиште услед климатских промена или других еколошких разлога“, истиче се у саопштењу комитета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи