Читај ми!

Острво духова у Јадрану добило власника

Једно од најстрашнијих места на свету, острво Повеља у Венецијанској лагуни, на које туристи годинама нису смели да кроче, добило је власника. Острво духова је за 513.000 евра у закуп на 99 година узео италијански бизнисмен Луиђи Бругњаро.

Италијански бизнисмен је победио на државној аукцији и добио прилику да изнајми живописно острво у лагуни Венеције, али је друштвена група која се такође надметала рекла да се надала да ће власти одбити његову понуду, пише Бизнис инсајдер.

Луиђи Бруњаро, власник агенције за запошљавање, успео је да победи понудом од 513.000 евра и тако добије власништво над острвом Повеља у наредних 99 година.

Бруњаров портпарол рекао је да бизнисмен још није одлучио шта ће учинити са острвом, али да ће свакако обезбедити његову „јавну употребу“ и инвестирати 20 милиона евра како би поправио оронуле зграде које се на Повељи налазе.

„Желео је да то учини за житеље Венеције, како би спречио да острво купе људи из Арабије или Кине“, објаснио је портпарол и додао да ће се Луиђи консултовати са градоначелником Венеције и заједницом у вези са будућим плановима.

Острво Повеља за своју злокобну репутацију може да „захвали“ јамама у које су Италијани у доба епидемије куге бацали лешеве, али и живе болеснике. Ту су их закопавали, спаљивали, а некада би их само бацали на гомилу.

Неколико векова касније, један ментално оболели лекар је на острву изградио болницу за душевне болеснике, у којој их је мучио и уклањао им делове мозга лоботомијом.

Како легенда каже, лекар је умислио да га прогањају духови, због чега је полудео и бацио се са торња болнице.

Данас острво није насељено, али посетиоцима није допуштен приступ, иако рушевине болнице, цркве и крематоријума још постоје. Тврди се, наводно, да је на острву забележен изразито висок степен паранормалних активности.

Процењује се да је у 16. веку око 100.000 становника Венеције умрло на Повељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи