Читај ми!

На бувљаку пронашао Фабержеово јаје!

Када је купио златно јаје за 13.300 долара, амерички трговац старим гвожђем ни слутио није да је у ствари купио треће од педесет ускршњих Фабержеових јаја вредно 33 милиона долара.

Каква срећа је задесила једног америчког трговца старим гвожђем! На бувљаку је пронашао златно јаје и платио га 13.300 долара, за које се испоставило да је Фабержеово јаје, вредно 33 милиона долара.

Треће царско ускршње јаје дизајнирао је 1887. године Карл Фаберже, а украдено је за време револуције 1917. године. Временом је доспело на бувљу пијацу, где га је један трговац антиквитетима купио за вредност злата, дијаманата и сафира - око 13.300 долара.

Надао се да ће га брзо препродати некоме ко може да га претопи, али није могао да нађе купце, пошто су сви мислили да је преценио јаје. Онда је одлучио да на интернету претражи име "Vacheron Constantin", које је било утиснуто у јаје.

Међу резултатима је био чланак британског листа Телеграф, објављен годину дана раније. У њему је стручњак за накит Кијеран Макарти говорио о несталом јајету које вреди 33 милиона долара.

„Препознао је јаје на слици. Одмах је кренуо у Лондон у дошао код нас. Када нам је показао фотографију одмах смо знали да је то право Фабержеово јаје“, присећа се Макарти.

Угледни јувелир убрзо је отишао у САД да би недвосмислено утврдио да ли је реч и руском царском комаду.

„Прегледао сам јаје и рекао му: 'Господине, имате право царско Фабержеово ускршње јаје'. Умало се срушио. Практично је пао на под у чуду“, додаје Макарти, који је убрзо након тога и купио јаје за анонимног клијента.

Јаје је треће од 50 које је Карл Фаберже направио за руску царску породицу. Високо је 8,2 центиметра, а последњи пут је било изложено 1902. године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи