Читај ми!

Французи муку муче с гојазношћу

Недостатак времена, мотивације и новца наводно су главни разлози што је 46 одсто популације Француске гојазно. Највише је оних који имају између 50 и 64 године.

Скоро половина грађана Француске, њих 46 одсто, има прекомерну телесну тежину, упркос томе што воде рачуна о квалитетној исхрани и редовно вежбају, открила је студија истраживачког центра „Опинонвеј“ (OpinionWay).

Проценат гојазних највећи је код радно неактивне популације (20 одсто) и у категорији старости од 50 до 64 године (21 одсто), док су млади углавном поштеђени – само девет одсто њих пати од прекомерне тежине, пренео је АФП.

У извештају се даље наводи да 76 одсто анкетираних Француза сматра да је доброг здравља, 30 одсто њих признаје да има вишка килограма, док 16 одсто њих открива да пати од гојазности.

О прекомерној тежини говори се када индекс телесне масе, који се обрачунава на основу тежине и висине, износи између 25 и 30, а о гојазности када прелази 30.

Када је реч о исхрани и навикама, Французи откривају да је њихова исхрана сасвим добра, или прилично добра (86 одсто), разноврсна и уравнотежена (73 одсто), богата свежим воћем и поврћем (43 одсто).

Они такође изјављују да конзумирају у просеку дневно 3,4 оброка свежег воћа и поврћа, док је препорука Светске здравствене организације - пет таквих оброка.

Традицију која подразумева три оброка дневно поштује њих 60 одсто, док 11 одсто анкетираних бар једном недељно посети ресторан брзе хране.

Чак 69 одсто грађана Француске упражњава физичку активност или се бави спортом најмање једном недељно, односно 26 одсто њих до три пута недељно, а 13 одсто анкетираних више од три пута седмично.

Међу онима с прекомерном тежином, физички је активно њих 49 одсто.

Најпопуларније рекреативне активности су пешачење (37 одсто), вожња бицикла (16 одсто) и пливање (13 одсто).

Они који не упражњавају никакву рекреацију као разлог наводе недостатак времена (36 одсто), мотивације (33 одсто) или новца (14 одсто).

Истраживање је спроведено у току јануара и фебруара ове године, на репрезентативном узорку од 1001 особе старије од 18 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи