Читај ми!

Идентификован највећи eвропски месождер!

Фосилни остаци највећег грабљивца који је икада настањивао европско копно, старијег од Тираносаурус рекса, пронађени су у Португалу. Реч је о врсти двоношца "Torvosaurus gurneyi", месождеру који је живео пре око 150 милиона година.

Научници су у Португалу идентификовали највећег грабљивца који је икада настањивао европско копно, старијег од Тираносаурус рекса.

Фосилни остаци диносауруса пронађени су на једној литици у месту Праја де Вермеља, северно од Лисабона.

Диносаурус је добио име Torvosaurus gurneyi, а звер је била дуга око 10 метара и тешка око четири до пет тона, пише Гардијан.

Реч је о врсти двоношца, месождеру који је личио на Ти-рекса, али је живео много раније, крајем доба јуре, пре око 150 милиона година.

„Сви знамо за Тираносаурус рекса, али та животиња је живела у доба креде. Наш диносаурус је из доба јуре“, каже професор Октавио Матеус, са Новог универзитета у Лисабону.

Матеус је додао да је разлика око 80 милиона година, односно када је Тираносаурус рекс ходао земљом - Torvosaurus gurneyi је већ био фосил.

Научници су пронашли велики број фосилних остатака врсте Torvosaurus gurneyi, укључујући јаја и ембрионе.

Они истичу да је горња вилица овог створења била пресудна у идентификовању диносауруса. Нађен је зуб величине 10 центиметара, што указује на то да је ова животиња била на врху ланца исхране.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи