Читај ми!

„Рај“ је коначно откривен!

Научницима је пошло за руком да пронађу и документују свих 39 врста легендарних рајских или божијих птица, за које се веровало да се хране рајском маглом. После 18 експедиција окончана је истраживачка мисија, која ће значајно допринети очувању природе на Новој Гвинеји.

Пре девет година двојица научника су започела необичну мисију: Да буду први који ће пронаћи и документовати свих 39 врста легендарних рајских птица. После 18 експедиција и преко 39.000 фотографија њихова мисија је испуњена.

На Новој Гвинеји кенгури се пењу на дрвеће, а лептири величине фризбија лепршају кроз прашуму по чијем тлу бауљају сисари који легу јаја.

Жабе имају необичне носеве, а реке су пуне живописних риба дугиних боја.

Па ипак, ниједно од ових чуда природе са Нове Гвинеје не очарава научнике у тој мери као створења која је Алфред Расел Валас, природњак из 19. века, назвао „најчудеснијим и најлепшим пернатим становницима Земље“ - рајске птице.

Тридесет девет врста живи само на Новој Гвинеји и неколико околних подручја, но, и поред вишедеценијских истраживања још нико није успео да их види све.

Све је почело 2003. године када су Едвин Сколс, орнитолог са Корнеловог института, и Тим Ламан, биолог и фотограф, поставили себи за циљ да документују све постојеће врсте рајских птица.

За то им је било потребно више од осам година и 18 експедиција, по неким од најегзотичнијих предела наше планете.

Помоћу фотографија, видео-снимака и звучних записа, Сколс и Ламан успели су да забележе начине удварања и друге облике понашања који су до сада били непознати науци.

Рајске птице су екстремни пример Дарвинове теорије о полној селекцији. Женке бирају партнера према одређеним спољашњим карактеристикама и тиме повећавају шансе да се те особине пренесу и на следећу генерацију.

Обиље хране и недостатак грабљиваца на Новој Гвинеји омогућили су птицама да просперирају и своје атрактивне карактеристике толико развију да их чак и објективни научници сматрају апсурдним.

Блиставо перје се у Азији већ хиљадама година цени као украс. Ловци који су их у 16. веку први пут показали Европљанима, често су им кидали крила и ноге да би нагласили лепоту перја.

То је изазвало веровање да је реч о божијим птицама, које лете небесима без слетања, а хране се рајском маглом.

А у 21. веку Ламан и Сколс су одлучили да птице фотографишу из угла из којег их никад нико није видео.

Њихов рад ће значајно допринети очувању природе на Новој Гвинеји, где су птичја станишта до сада била заштићена само захваљујући томе што су неприступачна и далека.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи