Читај ми!

Мед из центра Београда

У метрополама баш и није својствено да се гаје пчеле, али то не спречава професора Зорана Станимировића да у дворишту Ветеринарског факултета држи пчелињак. Мед је одличног квалитета, а пчеле највише воле Карађорђев, Вождовачки и Хајд парк.

У жељи да студентима приближи науку, професор Зоран Станимировић је још 1997. године основао пчелињак у дворишту Ветеринарског факултета. Једине пчеле које станују у центру града, хране се по београдским парковима. Највише воле Карађорђев, Вождовачки и Хајд парк.

„Веома значајан за студенте, поред омнипотентности коју пружа овај факултет, добијамо и један да тако кажем занат, а то је пчеларство којим се могу бавити и ван своје примарне професије“, објашњава Урош Главинић, истраживач - сарадник.

Пчелама не смета ни ауто - пут који је удаљен тек 30 метара. Иако су око њега велики загађивачи са Ветеринарског факултета поручују да квалитет меда није угрожен.

„Нема уопште разлике у квалитету, јер пчеле се одликују једним обликом понашања које подразумева да све што унесу из окружења било да је загађено или не, филтрирају. Све остатке - резидуе, тешке метале, пестициде - акумулирају у свом масном ткиву, тако да њихов крајњи производ остаје чист“, истиче професор Зоран Станимировић.

Студенти под будним оком професора брину о стању меда. У лабораторији могу да примене све оно што су научили.

„Значај лабораторије на катедри за биологију када су у питању пчеле и пчелињи производи јесте надгледање пчеларских друштава у Србији у циљу превенције болести и производње здравијих пчелињих производа“, каже доцент Јевросима Стевановић.

У свету је урбано пчеларство последњих година хит. Кровове зграда често красе шарене кошнице. И београдска клима погодује пчелама. Уз то пчеларство у граду може бити добар извор прихода.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи