Читај ми!

Има спаса за амурског леопарда

Изузетно угрожена животињска врста, према којој ловокрадице на далеком истоку Русије немају нимало милости, прелепи амурски, то јест сибирски леопард постигао је одличан успех. Популација ових дивљих мачака повећала се 50 одсто у односу на број од пре пет година.

Амурски или сибирски леопард, веома ретка врста леопарда која живи на далеком истоку Русије велики је добитник према овогодишњем билансу Светског фонда за природу (WWF) о заштити угрожених врста.

Према списку који је ова организација објавила, популација амурског леопарда се повећала 50 одсто у односу на број пре пет година.

„То је брилијантан успех, иако је укупан број животиња мали, са само 50 јединки“, наводи се у саопштењу.

Реч је о животињи која живи у пограничној области између Русије, Кине и Северне Кореје. Тражена је међу ловокрадицама због њеног посебно лепог тачкастог крзна.

Број амурских леопарда се повећао углавном због оснивања новог националног парка на руском далеком истоку, наводе представници Фонда и указују на то да ова дивља мачка спада међу најређе сисаре на планети.

На другом крају скале налази се носорог, који је 2013. године велики губитник међу заштићеним животињским врстама, према оцени стручњака WWF-а.

Током последњих 12 месеци, 919 носорога, односно 50 одсто више него 2012. године незаконито уловљено је само у Јужној Африци, што је тужан биланс.

Овај податак показује да криволов на светском нивоу измиче свакој контроли. Ловокрадице чине део криминалних организација, опремљене су уређајима за ноћни лов, хеликоптерима и аутоматским пушкама.

На црном тржишту рог носорога се продаје за више од 16.300 евра по килограму и посебно је тражен у азијским земљама.

Према наводима Међународне уније за заштиту природе 21.286 животињских и биљних врста у свету су под претњом нестанка због климатских промена, пољопривреде или нелегалне трговине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару