Читај ми!

Парк из доба јуре могућ?!

„Дееволуцијом“ ДНК птица диносауруси би могли да се врате у живот. Биохемичарка са Окфорда Алисон Волард тврди да би утврђивањем и изменом одређених гена пронађених у ДНК модерних птица, које су директни потомци диносауруса, могао да се „дизајнира“ геном праисторијског створења.

Диносауруси су ходали земљом и били доминантан облик живота милионима година пре него што су изумрли, али то не мора да буде крај. Према мишљењу биохемичарке Алисон Волард са „Оксфорда“, диносауруси би могли да се врате у живот путем „дееволуције“ ДНК птица, преноси британски Телеграф.

Алисон сматра да би научници утврђивањем и изменом одређених гена пронађених у ДНК модерних птица могли да „дизајнирају“ геном праисторијског створења.

„Знамо да су птице директни потомци диносауруса, што доказују и пронађени фосили, који указују на прелаз између појединих диносауруса и данашњих птица, у чијем ДНК постоје искључени гени од којих су зависиле физичке особине диносауруса“, објашњава Алисон.

Према њеним речима, то значи да је могуће направити својеврсну „дееволуцију“ и вратити диносаурусе у живот.

Биохемичарка додаје и да све те животиње и биљке имају заједничке претке који су живели пре 1,6 милијарди година, па је зато идеја о враћању диносауруса у живот и те како могућа.

Највећи део посла био би у дизајнирању генома, који би морао да буде створен комбинацијом милиона кратких фрагмената нуклеинских киселина.

Иако много подсећа на нешто што би Стивен Спилберг смислио за наставак саге Парк из доба јуре, научници истичу да је „дееволуција“ могућа. Прича култног филма познатог режисера базирала се на проналажењу ДНК у крви диносауруса у комарцу који је остао заробљен у ћилибару.

Да прича буде занимљивија, скоро је пронађен комарац од пре 46 милиона година, а који је у себи има трагове крви животиња из тог периода.

Међутим, сва нада је нестала када је тим са аустралијског Универзитета „Мардок“ утврдио да ДНК не може да преживи више од 6,3 милиона година. Већина диносауруса умрла је пре око 65 милиона година.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару