Читај ми!

Кад авион „јури“ пилота

Веровали или не, али пилота Ранка Живака је почетком деведесетих година „јурио“ авион из којег се катапултирао. Сада генерал мајор Ранко Живак прича за РТС како је авион после катапултирања направио заокрет, кренуо према њему и прелетео на 50 метара изнад њега. Срећом, све се добро завршило.

Колико различитих фактора мора да се потрефи па да се авион, из којег сте се катапултирали, окрене и почне да вас „јури“. Јесте да звучи као нешто из рубрике „Веровали или не“, али се садашњи генерал-мајор Ранко Живак пре двадесет година нашао баш у таквој ситуацији.

„Због техничког квара авиона, што је увек озбиљна ситуација и ванредни догађај, катапултирао сам се из авиона, који се удаљио од мене и колеге са којим сам летео“, рекао је Живак у емисији Дозволите...

Живак се присећа да је наравно био срећан што је преживео и полако се спуштао према земљи.

„Међутим, због услова у којима се лет одвијао, авион је уместо да иде према тачки према којој сам га усмерио, почео да скреће, направио заокрет и више нисам гледао где ћу да паднем већ у авион који је почео да се враћа према мени“, објаснио је Живак.

Авион без посаде, са укљученим моторима и минималном количином горива се вратио и прошао изнад пилота Ранка Живака на неких 50 метара.

„Био сам убеђен да тај дан не могу да му побегнем, али сам размишљао и да ћу ући у неке анале и рубрике 'Веровали или не', и да ћу бити први који је искочио из авиона, па га је тај авион срео“, прича пилот.

„На сву срећу све се добро завршило“, каже Живак, додајући да је авион после заокрета, ипак, отишао тамо где га је и усмерио.

„Али та слика са земље и како су људи то гледали, у почетку су били сви ужаснути, а онда и пресрећни. То се после препричавало као анегдота, да смо тај дан успели да му побегнемо и ја и колега“, присећа се Ранко Живак, актуелни командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.

Живак је пилот већ три деценије, а упркос томе што је командант и даље активно лети, а на Ваздухопловно-медицинском институту га, каже, увек детаљно прегледају, без обзира на функцију коју обавља.

У слободно време бози бицикл и трчи, како би одржао кондицију и физичку припремљеност који су потребни за посао пилота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару