Читај ми!

Прави и филмски Рудолф

Не могу да лете, али веома брзо могу да пређу велике раздаљине. Длаке њихове гриве су шупље, па ваздух ствара изолацију, а крзно им је веома дебело. Да би се прилагодили условима на северу Европе, мењају боју очију! Прави ирваси много се разликују од Рудолфа и његових другара који вуку санке Деда Мраза.

Ирваси са божићних честки и из филмова широм света, у ово доба године, галопирају вукући санке са Деда Мразом, али на северном рубу Европе, они су део свакодневног живота током целе године - лутају пољима Лапоније, домовине староседелаца, Лапонаца.

Лапонци или Сами су номадски народ који живи на северу Норвешке, Шведске, Финске и на северозападу Русије.

Данас мали број Лапонаца живи на традиционалан начин, пошто су многи отишли у градове због школовања и запослења. Ирваси су, пак, морали да остану.

Прави ирваси, наравно, не могу да лете, али веома брзо могу да пређу велике раздаљине. Ове животиње су јединствене по томе како су се прилагодили да преживе сурову зиму Лапоније.

Длаке њихове гриве су шупље, па ваздух ствара изолацију, а крзно им је веома дебело. То је разлог што Лапонци увек праве одећу од њиховог крзна.

Ирваси имају већа копита од лоса или јелена, а када је снег дубок, још их рашире и на тај начин заустављају пропадање.

Како би се прилагодили променљивом нивоу светлости на далеком северу, ирваси мењају боју очију. Лети су очи ирваса жутозелене, а зими тамноплаве. Плава боја током најмрачнијих месеци године помаже да се распрши више долазне светлости, а резултат тога је бољи вид.

У популарној култури, ирваси су напознатији по причи о Деда Мразу, кога на санкама вуче осам летећих ирваса, како би на Бадње вече поделио поклоне деци широм света.

Такав сценарио први пут је описан 1820. године у књизи Американца Клемента Кларка Мура. Више од 100 година касније амерички писац Роберт Л. Меј додао је ирваса Рудолфа са црвеним носом, који их предводи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару