Читај ми!

Немци траже заштиту од Санта Клауса

Отац Божић и свети Никола треба да буду заштићени од комерцијалног Санта Клауса уврштавањем на Унескову листу културне баштине, кажу из немачког Божићног музеја у Ротенбургу. Васпитна и образовна компонента божићних празника изгубљена у корист комерцијалног Санта Клауса, истичу у музеју.

Један музеј у Немачкој затражио је да се на Унескову листу светске баштине уврсти Отац Божић (Weihnachtsmann), истичући да традиционалног немачког Деда Мраза угрожава верзија веселог дедице у црвеном оделу коју је у свету популаризовала „Кока-Кола“.

Немачки Божићни музеј у Ротенбургу, у Баварској, наводи да је амерички Санта Клаус настао по узору на немачког дародавца који је деци за Божић удељивао не само поклоне, већ и казне, али да знање о његовом пореклу полако бледи.

„Деца знају само за Санта Клауса, јер се смеје, доброћудан је и доноси поклоне, а разним маркетиншким кампањама постао је популаран широм света“, рекла је за АФП представница музеја Фелиситас Хептнер.

Затражила је да Отац Божић, као и његов претеча свети Никола, добију статус „нематеријалног културног блага“.

Настао је након протестантске реформације. Будући да протестанти не славе свеце, била им је потребна нова божићна традиција, па је Отац Божић постао тај који доноси поклоне.

Немачки Деда Мраз је био представљен као старац дуге браде, у дугом капуту са капуљачом. Ходао је улицама носећи јелку и штап којим је кажњавао безобразну децу.

„Санта Клаус никада није озбиљан или намргођен. Никад не пита децу да ли су заиста била добра током протекле године и никад од њих не тражи да рецитују неку песму пре него што добију поклон, као што је то у немачкој традицији“, објаснила је Хептнер која сматра да је васпитна и образовна компонента божићних празника изгубљена у корист комерцијалног Санта Клауса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару