Читај ми!

Уништење универзума већ почело?

Научници са Универзитета „Саутерн Денмарк“ дошли су до невероватних открића, за која верују да су део процеса уништења универзума, који је можда већ почео у нашем космосу.

Вероватније је него икад да би универзум могао да буде уништен и да ће се све скупити у мале, тврде лопте, кажу физичари, пише Дејли мејл. Истраживачи кажу да је овај процес можда већ почео у нашем космосу.

Научници са Универзитета „Саутерн Денмарк“ тврде да имају доказ вероватноће овог концепта.

„Нове калкулације физичара Универзитета 'Саутерн Денмарк' сада потврђују ово предвиђање - они такође закључују да је ризик од уништења још већи него што се претходно мислило“, саопштили су истраживачи у саопштењу.

Научници верују да ће пре или касније доћи до радикалног помака сила у универзуму услед чега ће свака честица постати екстремно тешка.

Садржај у универзуму, од сваког зрна песка до планете и галаксије, постаће милијардама пута тежи него што је сад.

Реч је о такозваној „фазној трансформацији“, и слично је процедури кроз коју пролази вода кад постане пара или кад се магнет загреје и изгуби своју снагу.

„Многе теорије и предвиђања говоре о фазној трансформацији, али има неких нејасноћа у преходним калкулацијама“, рекао је коаутор студије Јенс Фредерик Колдинг Крог.

Према Хигсовој теорији, фазна трансформација догађа се једну десетину милијардитог дела секунде након Великог праска, узрокујући померање у структури простор-време.

Последица тога је да се празан свемир пуни супстанцом, што научници сада зову Хигсово поље, невидљиво поље енергије које постоји свуда у универзуму.

Научници су открили да би Хигсово поље могло да постоји у два стања, попут материје која има течни и чврсти облик.

У другој, каснијој фази, Хигсово поље је много гушће него што су научници до сада приметили.

Уколико постоји такво ултра-густо Хигсово поље, онда би ово стање „мехура“ могло изненада да се појави на одређеном месту у универзуму било кад, слично као кад вода ври.

Тај мехур ће се потом ширити, обраћајући Хигсово поље из тренутног у ново стање. Као резултат ширења мехура, све елементарне честица у унутрашњости досегнуће много већу масу него што би имале ван њега, и биле би привучене да оформе супермасивне центре.

Теорија фазне трансформације није једина која предвиђа уништење универзума. Ту је и теорија „великог сажимања“ (Big Crunch), базирана на Великом праску, који је оформио универзум.

Након Великог праска, сав материјал је избачен у универзум из једног малог подручја, а његова експанзија се и даље дешава.

У некој тачки, међутим, то ширење ће стати и сав материјал ће поново почети да се привлачи међусобно и на крају стопиће се у малом подручју одакле је дошао.

„Последње истраживање показује да ширење универзума убрзава, па нема разлога да очекујемо уништење на основу космолошких опсервација. Такође, велико сажимање вероватно неће бити узрок уништења универзума“, сматра Крог.

Крог истиче да ће универзум ипак бити уништен, само што се не зна када.

„Сада смо обавили прецизније калкулације и видимо две ствари - да, универзум ће бити уништен и то уништење је још вероватније нешто што су стари прорачуни предвидели“, навео је Крог, додајући да ће тај процес започети негде у универзуму и раширити се одатле.

„Можда је уништење већ почело негде у универзуму и управо у овом тренутку захвата остатак универзума. Можда уништење почиње управо сада, или ће можда почети за милијарду година. Ми то не знамо“, истиче Крог.

Упркос новим предвиђањима да је уништење вероватније него икад пре, такође је могуће да се тај процес уопште неће догодити.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару