Читај ми!

Великог праска није било?!

Египатски научници сматрају да се универзум простире безгранично у прошлост и да не поседује једну једину тачку из које је све потекло, познату као Велики прасак. Теорија која то објашњава зове се „дугина гравитација“.

Сама помисао да је универзум стар 13,8 милијарди година је сама по себи фасцинантна, међутим, истраживачи сада сматрају да се универзум простире безгранично у прошлост и да не поседује једну једину тачку из које је све потекло, пише Дејли мејл.

Идеја је један могући резултат нечега познатог као „дугина гравитација“, то јест теорија која није општеприхваћена од стране физичара, мада многи тврде да је сама идеја иза ње интересантна.

Истраживачи тврде да она осликава мане у теорији Великог праска, по којој је универзум рођен пре око 13,8 милијарди година када је бескрајно густа тачка, позната као сингуларитет, експлодирала.

Ајнштајновa теоријa релативитета каже да велики објекти криве четвородимензиони континуум простор-време тако да било шта што кроз њега пролази, попут светла (без обзира на фреквенцију), има закривљену путању.

„Када је у питању дуга теорија, честице са различитим енергијама ће заправо видети различите простор-време континууме, а самим тим и различита гравитациона поља“, рекао је Адем Авад из Центра за теоретску физику у Египту.

У раду објављеном у Журналу космологије и физике астро-честица, истраживачи су открили два могућа почетка универзума који су базирани на различитим интерпретацијама последица дугине гравитације.

Један резултат гласи да уколико пратимо време уназад, универзум постаје гушћи, приближавајући се бескрајној густини али никада до самог краја.

У другом сценарију универзум стиже до изузетно велике густине, која је бесконачна.

Професор Авад тврди да у оба сценарија, праћење путање материје и светла у универзуму неће довести до тога да стигнемо до мале тачке порекла, познате као Велики прасак.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару