Читај ми!

Ускоро легализација канабиса у Уругвају?

Уругвај ће највероватније постати прва земља на свету која ће дозволити трговину и гајење канабиса. Горњи дом парламента те земље изгласао је закон који регулише дистрибуцију канабиса, а сада се само чека да га председник, Хозе Мухика, овери потписом.

Сенат Уругваја изгласао је законске оквире који регулишу гајење и дистрибуцију канабиса, тако да би та земља могла да постане прва у свету која ће дозволити трговину и гајење канабиса.

Горњи дом парламента је изгласао ове мере са 16 гласова „за“ и 13 „против“. Сада је на председнику државе Хозеу Мухики да гласање овери својим потписом, а он је најавио раније да жели да држава тим послом почне да се бави наредне године.

Мухика је бранио своју иницијативу да се изгласају ови закони образложењем да би препуштање трговине том дрогом организованом криминалу могло да буде још погубније по друштво.

Анкете показују да се две трећине Уругвајаца противи индустрији марихуане коју би контролисала влада. Мухика је, међутим, убеђен да је глобални рат против дроге изгубљен и сматра да би бирократе могле на бољи начин да сузбију зависност од дроге и организовани криминал него ли полиција и војска.

Власти имају рок од 120 дана да формирају контролни одбор за дрогу који треба да доноси прописе везане за гајење, одређивање цена и контролу употребе канабиса.

Конзументима канабиса биће дозвољено да купују максимум 40 грама те дроге месечно у апотекама које је одобрила држава.

Они ће морати да имају пуних 18 година старости и буду регистровани у јавној бази података која ће пратити њихове месечне куповине. Уругвајцима ће, такође, бити дозвољено да гаје годишње по шест биљака канабиса у својим домовима, што је еквивалентно са 480 грама те дроге.

Они ће, између осталог, моћи да формирају клубове од 15 до 45 чланова којима ће бити дозвољено да гаје 99 тих биљака годишње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару