Читај ми!

Американци саде биљке на Месецу 2015. године!

НАСА се припрема да да револуционарни допринос разумевању биологије, агрокултуре и живота на другим световима. Лунарни тим за раст биљака, у којем су научници НАСА, инвеститори, студенти и волонтери, планира да 2015. године узгаја босиљак, сунцокрет, репу и коров арабидопсис у омањим алуминијумским цилиндрима.

Тим из истраживачког центра америчке Националне аеронаутичке и свемирске администрације (НАСА), одлучио се на историјски подухват  - узгајање биљака на Месецу, пише британски Индипендент.

Током мисије планиране већ за 2015. годину, даће револуционарни допринос нашем разумевању биологије, агрокултуре и живота на другим световима.

Уколико све прође по плану, то ће бити први пут да живот настане на чврстом небеском телу ван Земље.

Лунарни тим за раст биљака, у којем су научници НАСА, инвеститори, студенти и волонтери, планира да 2015. године узгаја босиљак, сунцокрет, репу и коров арабидопсис у омањим алуминијумским цилиндрима.

Складишта налик конзервама биће снабдевена камерама, сензорима и електроником, која научницима дозвољава да на Земљи посматрају развој биљака.

То окружење мора бити способно да самостално регулише температуру и допрема воду и струју, како би победило сурову лунарну климу.

У истраживање нису укључени само најбољи и најугледнији научници већ и обични грађани, па чак и деца.

Наиме, НАСА ће у школе широм Америке послати цилиндре с биљкама идентичне као оне које ће послати на Месец.

Први разлог, у сваком експерименту је потребна контролна група. На овај начин се избегава да се многи ресурси, време и новац утроше ако би се читав подухват поновио неколико пута.

Други разлог јесте жеља да се деца и млади више укључе и заинтересују не само за ову мисију, већ и друге сличне акције.

Пројекат узгајања биљака на Месецу изненађујуће је једноставан и јефтин. Захваљујући рапидном технолошком напретку у протеклих неколико година, делови који су некад коштали милионе долара сад су неколико хиљада. Ипак, оно што је ову мисију учинило могућом, јесте једна неочекивана погодност.

Компанија „Гугл“ осмислила је награду „Лунар X“, вредну 20 милиона долара, која ће се доделити приватној компанији која се покаже као најбоља за лансирање роботске летелице на површину Земљиног сателита.

Осим тога, возило ће бити у стању да се креће тлом. Ко год да победи, заједно са роботом на Месец ће однети и биљке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару