Читај ми!

Комета века доживела Икарову судбину?

ISON, позната и као комета века, није успела да пролети поред Сунца, већ је експлодирала, јавља канадска телевизијска станица „Си-Би-Ес“. НАСА је на Твитеру написала да се комета толико приближила Сунцу, да је доживела сличну судбину као јунак из грчке митологије Икар.

21.05 - НАСА је на Твитеру написала да се комета толико приближила Сунцу, да је доживела сличну судбину као јунак из грчке митологије Икар.

20.42 - Ледена репатица није успела да преживи пролазак у тачки перихела, експлодирала је, јавља канадска телевизијска станица Си-Би-Ес

20.38 - Јавност је и даље у неизвесности. Уколико се комета ISON растави на комаде, то ће бити значајно за науку, јер ће можда моћи да се открије њен састав и одговори на бројне недоумице.

19.55 - Ако преживи температуру од 2.760 степени Целзијуса, комета ће према наводима астронаута, људском оку бити видљива као некакав светионик.

19.40 - Према речима научника, ово је као бацање грудве снега у ватру!

19.32 - Ово су критични минути за ISON, веома критични, јер комета тренутно трпи екстремно интензивну соларну радијацију и гравитационе силе. 

19.24 - Према ономе што научници знају о њеној орбити, уколико преживи, комета ISON би требало да оде у Ортов облак и да се више никада не врати.

19.17 - Стручњаци су најавили да ће уколико преживи, сјај комете ISON бити и до 15 пута јачи од Месеца и да ће бити видљива по дану.

19.09 - Научнике забрињава избацивање коронарне масе са Сунца, која се креће у правцу комете. Овакво избацивање је уништило комету Еленин, која је била много даље од Сунца, у односу на ISON. Надајмо се да ISON није те среће.

18.54 - Пролазак комете века ISON на само 730.000 километара од Сунца, биће снимљен захваљујући СОХО-у (заједничка свемирска опсерваторија Европске и Америчке агенције за истраживање свемира (ЕСА/НАСА), летилици СТЕРЕО и Соларној динамичкој опсерваторији (СДО).

На небу ће вечерас моћи да се види прави космички спектакл. Комета ISON пролетеће поред Сунца и достићи температуру од 2.760 степени Целзијуса.

„Комета века“, како је названа, проћи ће на само 730.000 километара од Сунца у 19.37 часова, по средњоевропском времену.

Блиски сусрет са Сунцем узроковаће не само испаравање леда у телу комете, већ и дезинтеграцију прашине и камена.

Професор Зим О'Брајен, директор опсерваторије „Џодрел бенк“, упоредио је пролазак комете са бацањем грудве у ватру.

„Биће веоме тешко да преживи. Ипак, мислимо да је довољно велика и да се довољно брзо креће“, објашњава научник.

Доналд Јеоманс из програма НАСА за свемирске објекте близу Земље, каже да постоје три могућности.

„Могла би да буде довољно издржљива да преживи пролазак и да постане бљештава и видљива голим оком. Може да се деси да сунчева гравитација покида комету, а постоји и вероватноћа да би свемирско тело могло, због високе температуре, да се једноставно распрши у облак прашине“, истиче Јеоманс.

У сваком случају, спектакл је загарантован.

Научници процењују да комета мора да буде најмање 200 метара у пречнику да би преживела пролазак, а досадашњи прорачуни говоре да се пречник комете креће од 400 па до 1.200 метара.

Када буде пролетала поред Сунца, кретаће се око 340 километара у секунди.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару