Услед загревања сви постајемо патуљци!

Патуљасти раст животиња и људи биће последица наглог скока температуре, тврде истраживачи са Универзитета у Мичигену. Током последња два периода глобалног загревања сисари су се знатно смањили, па научници верују да ће се то поновити.

Врела лета и топљење поларног леда само су неке од последица глобалног загревања, пише Хафингтон пост.

Патуљасти раст животиња и људи биће последица наглог скока температуре, тврде истраживачи са Универзитета у Мичигену.

Током последња два периода глобалног загревања сисари су се знатно смањили, показало је истраживање, а научници верују да би се могло поновити.

Научници су и раније знали да су сисари попут коња и јелена постали много мањи током периода глобалног загревања, који се догодио пре око 55 милиона година, када су температуре скочиле за шест степени.

Истраживач са Универзитета у Мичигену Филип Гингерич сада је открио да је до патуљастог раста дошло и током другог периода глобалног загревања, пре око 53 милиона година.

„Чињеница да се то догодило двапут повећава наше уверење да смо открили узрок и последицу - један занимљив одговор на глобално загревање у прошлости било је смањење тела сисара“, каже Гингерич.

Научници верују да је смањење тела еволуцијски одговор сисара на глобално загревање.

Захваљујући том открићу, могуће је предвидети да ће то бити последица и загревања које се сада дешава.

Краћи период глобалног загревања, означен као "ETM2", трајао је 80 до 100 хиљада година.

Фосили зуба и вилица из тог периода показују да је дошло до драстичног смањења тела тих животиња. Ипак, смањење је било мање радикално него током првог периода глобалног загревања, означеног као "PETM".

Примера ради, истраживање је показало да су рани коњи, који су били величине малог пса, током "ЕТМ2" доживели смањење тела за 19 одсто.

Иста та линија коња током "PETM" смањила се за чак 30 одсто. По завршетку оба периода животиње су се опет повећале.

„Степен патуљастог раста сисара зависи од трајања хипертермалног догађаја", објашњава Ебигејл Дамброзија са  Универзитета Новог Хемпшира.

Паралеле између прошлог и данашњег загревања дају истраживању велики значај.

„Ако боље разумемо однос величине тела сисара и глобалног загревања у прошлости, моћи ћемо да схватимо шта ће нам се десити у будућности“, наводи Вил Клај са Универзитета Новог Хемпшира.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару