Непознати бисер, Стари мост

Многе велелепне грађевине, нажалост, нису познате ван подручја у којем се налазе. "Business Insider" објавио је текст о неким мање познатим, али никако мање импресивним архитектонским бисерима света, а на њиховој листи се нашао и чувени Стари мост у Мостару.

Од памтивека људи су градили велелепне грађевине у част својих богова, владара, војсковођа или у неку потпуно другу намену. Нажалост, многи архитектонски бисери остају, неоправдано, запостављени.

Business insider направио је листу неким мање познатих грађевина. Место у њој нашло се и за Стари мост у Мостару.

Називајући га једном од грађевина заборављене архитектуре. Наводи се да је изграђен 1566. године од 456 блокова камена, а пројектовао га је архитекта Мимар Хајрудин, ученик чувеног Мимара Синана, одговорног за велики број грађевина у Истанбулу.

Истиче се да је Стари мост постао срце града, а да локални мушкарци скачући са њега у Неретву показују своју храброст.

Нажалост, мост је срушен 9. новембра 1993. године, али је, ипак, мало више од десет година касније поново изграђен.

Листу већином чине споменици у Индији, а од њих се највише истиче бунар Чанд Баори, који је право архитектонско чудо са 3.500 степеница и дубином од 30 метара. Још нека чуда која се могу наћи у Индији су и храмови Аираватесвара и они у Канадукатану.

Још неке источноевропске знаменитости су убројане, а једна од њих је зграда парламента у Букурешту. Изграђена је 1980. године за време владавине Николаса Чаушескуа. Једна од речи које прве падају на памет када је у питању ова зграда је величанственост.

Једине две веће зграде на свету су Пентагон и Century Global Centre у Ченгдуу. Изграђена је у некласицистичком стилу, а утрошено је милион кубних метара мермера. Титулу коју је задржала је - најтежа зграда на свету.

Многе грађевина остале су непознате због својих много познатијих „близанаца". Планински град Чокерикао (други Мачу Пичу), Биби Ка Мабкара („сиромашнији" Таџ Махал) и „Велики индијски зид“ у Кумбхалгарху.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару