Читај ми!

Када се вулкани на Камчатки пробуде

Два огромна стратовулкана на Камчатки, Шивелуч и Кључевскаја сопка, једни су од највећих активних вулкана на свету. „Ловац на вулкане“, камерман Ричард Роско, није могао да одоли, морао је да оде на ледено полуострво и сними их. Фотографије, најблаже речено, остављају без даха.

Британски камерман Ричард Роско одлучио је да оде на далеко руско полустрво Камчатку и овековечи ерупције вулкана Шивелуч и Кључевскаја сопка, оба класификована као стратовулкани због своје висине, која износи 3.307 и 4.750 метара.

Роско је по пуних 20 сати остајао будан како не би пропустио ни тренутак ерупција два џина и како би снимио најбоље фотографије.

Док је снимао, Шивелуч се приближио на само пет километара од џиновског вулкана у предео који је раније потпуно уништен претходном ерупцијом. С друге стране, док је снимао Кључевскају сопку није могао да приђе ближе од 18 километара.

„Код Шивелуча смо камповали у пределу у којем није постојало ниједно дрво захваљујући претходној ерупцији, што нам је омогућило да снимимо много боље фотографије", објаснио је Роско.

Према његовим речима, проблем са вулканским купама је што су изузетно нестабилне. „У једном тренутку све може да изгледа бенигно, а онда одједном да се сруши. Да се то десило док смо били тамо, сада не бисмо причали с вама", истиче британски камерман.

Роску је иначе снимање активних вулкана велика страст и хоби. Већ десет година обилази свет и снима их.

На Камчатки постоји више од 150 вулкана, а око 30 је активно. Шивелуч је посебно „плодоносан" пошто је у последњих 10.000 година имао више од 60 великих ерупција, а 1956. године велики део купе се срушио уништавајући све у околини и покретајући огромне лавине.

Кључевскаја сопка је највећи активни вулкан на северној хемисфери. Прва ерупција која је забележена десила се 1697. године и од тада је непрестано активан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару