Читај ми!

Пронађен „изгубљени свет“ у Аустралији

Три нове врсте кичмењака пронађене су на аустралијском континенту, где је пре неколико месеци почело истраживање полуострва на које досад није крочила људска нога. Откривена је нова врста жабе и две нове врсте гуштера.

У марту ове године тиму научника који је први пут крочио на удаљено полуострво на северу Аустралије, придружила се и екипа природњачких фотографа. Кејп Мелвил, како се полуострво зове, доскора је било потпуно неистражено, пошто је на њега скоро немогуће доћи уобичајеним копненим путем.

Тропски биолог Конрад Хоскин, стручњак за жабе и рептиле, дуго је био заинтересован за истраживање тог предела.

За то су највише заслужни сателитски снимци који су показали изоловану џунглу која буја усред неприступачне стеновите висоравни, која је стотинама година била одсечена од света и која би могла да буде дом потпуно нових и јединствених животињских врста.

Срећом по њега, истраживач и научник са Харварда, Тим Ламан, такође се заинтересовао за овај предео Аустралије. Остало је било само питање како доћи до „изгубљеног света", пошто је 15 километара дугачко полуострво одсечено неприступачним гранитним стенама величине куће.

Имајући у виду да не постоји шанса да преко тога пређу конвенционалним путем, екипа је смислила други начин - спустила се на врх одсечене висоравни хеликоптером. Тамо је нашла оно што се с правом може назвати „изгубљени свет".

Хоскин објашњава експедицију као „луду авантуру на магичном месту".

Колико је мисија била успешна сведоче и резултати. Откривене су чак три нове врсте кичмењака - две врсте гуштера и једна врста жабе.

Тим се нада да ће у наредним месецима открити још нових врста пужева, паукова, па чак и сисара.

„Тамо је још велики свет који чека да буде истражен", рекао је Ламан, који је вероватно и најбоље описао шта их још чека.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару