Читај ми!

Лемурима одзвонило

Анимирани хит „Мадагаскар“ приближио је мале, буљаве, слатке мајмуне милионима људи широм света, али то, изгледа, неће помоћи лемурима да на том острву преживе наредних 20 година.

Захваљујући кривилову и уништавању природног станишта, сваке године се убрзава темпо нестајања лемура са острва Мадагаскар. Иако су овековечени у истоименом анимираном остварењу, буљави мајмунчићи можда неће још дуго преживети на острву у Индијском океану.

„Све док је раширено сиромаштво, не можемо да очекујемо да ћемо спречити истребљење лемура“, каже приматолог Џона Рацимбазафи, са Универзитета Антананариво.

Мадагаскар је једино подручје где се лемури могу наћи у дивљини, а острво је дом 105 различитих врста ових мајмуна, што чини 20 одсто врста примата на свету, а све то у области која не чини ни један одсто површине на којој живе примати на планети.

Уништавање 200.000 хектара усева и шуме сваке године довело је до тога да је преостало још само 13 одсто природне шуме на Мадагаскару.

„Уколико се овакво уништавање шуме настави, за 20 до 25 година више је неће бити. А са њом ће нестати и лемури“, објашњава Рацимбазафи.

О коликој стопи сиромаштва је реч сведочи чињеница да чак 92 одсто становника Мадагаскара живи са мање од два долара дневно, а привреда и туризам од којих је острво живело у великом су паду.

У таквој ситуацији локално становништво последњих година се окренуло прикупљању драгоценог дрвета и минерава, па и лову на лемуре.

Бројне групе за очување природе покренуле су кампању за прикупљање осам милиона долара, а са тим средствима биће финансиран трогодишњи програм пружања алтернативног начина живота локалној популацији.

„Покушавамо да финансирамо активности које могу да им омогуће зараду, као што је узгајање усева и животиња. То ће, надамо се, спречити уништавање шуме“, каже Бенџамин Адриамихаџа, локални представник америчког Института за очување тропског станишта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару