Читај ми!

Пре ће бити да је Јоги, а не јети

Анализе наводне длаке јетиja показале да се њихов ДНК потпуно подудара са оним од поларног медведа. Након многих прича и спекулација о постојању мистериозног, великог, хуманоидног бића на Хималајима, научници верују да су успели да докажу да је у ствари у питању подврста мрког медведа у највишем планинском ланцу на свету, који води порекло од свог белог рођака.

Мистерија јетија (можда) је коначно решена. Упркос томе што се закључак неће свидети свима који су веровали да велико, хуманоидно створење тумара неприступачним планинским теренима света, анализе длаке, која наводно води порекло од јетија, показале су да се њен ДНК потпуно поклапа са оним од белог медведа.

Тестови су показали да длака води порекло од подврсте мрког медведа која живи на Хималајима, а води порекло од поларног медведа.

Сведочења о јетијима на Хималајима бележе се већ стотинама година, а локално становништво и планинари често су тврдили да су у гудурама највишег планинског масива на свету виђали велика, чупава и мајмунолика створења.

Брајан Сајкс, професор људске генетике на Универзитету „Оксфорд“, одлучан да разреши мистерију отишао је на Хималаје да сакупи и тестира узорке длаке чији ДНК још није обрађен, у нади да ће идентификовати нову врсту и скинути вео тајне мистериозног јетија.

Од свих узорака које је сакупио, два су се издвојила. Један је узео у региону Ладак у западном делу Хималаја, а други у Бутану, 800 километара источно. Након подвргавања длака најсавременијим ДНК тестовима упоредио је резултате са геномима других животињских врста.

Сајкс је открио да се налази оба узорка потпуно подударају са узорком вилице древног поларног медведа, пронађеног у Свалбарду у Норвешкој, и старог 40.000 година. Према његовим речима, то би значило и да се у огромном постотку подударају и са ДНК медведа од пре 120.000 година, у времену када су се бели и мрки медвед одвајали у различите врсте. 

Професор каже да је најлогичније објашњење резултата анализа да су животиње биле хибриди поларних и мрких медведа. Иначе, две врсте медведа су изузетно блиске и добро је познато да се међусобно размножавају тамо где им се територије преклапају.

„Ово је узбудљив и неочекиван резултат који нас је све изненадио. Требаће нам још доста времена на интерпретирању налаза. Не сматрам да постоји нека древна скупина поларних медведа која лута Хималајима“, истиче Сајкс.

Иако, како истиче, не воли да спекулише, енглески професор каже да је могуће неколико различитих објашњења.

„Могло би да значи да на Хималајима постоји подврста мрког медведа која потиче од предака белог медведа. Или може да значи и да је у скорије време дошло до хибридизације између мрког и потомака древног поларног медведа“, наводи Сајкс.

Током историје, посебно последњих неколико стотина година, постоји десетине сведочења и наводних доказа о постојању јетија.

Фотографија отиска стопала, коју је направио британски планинар Ерик Шиптон, покренула је праву глобалну манију за јетијима 1951. године.

Легендарни планинар Реинхолд Меснер, који се први попео на Монт Еверест без боца са кисеоником, проучавао је јетије од свог, наводног, сусрета са мистериозним бићем на Тибету 1986. године.

Његово истраживање иде у прилог Сајксовим налазима. Наиме, он је пронашао 300 година стари тибетански рукопис о „кему“ (Chemo) - локалном имену за јетија. У тексту се наводи да је створење врста медведа која живи у негостољубивом планинском терену.

„Ентузијасти и заговорници 'бигфут' теорија сматрају да наука одбацује њихове ставове. Наука не прихвата или одбацује, већ анализира доказе и то ја сада радим“, закључио је Сајкс.

Књига енглеског професора о овом истраживању, названа Енигма јетија - детективска прича, биће издата следећег пролећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару