Читај ми!

Најбескорисније дипломе

Знање се исплати, али не увек у финансијском смислу. У Америци се нећете усрећити, то јест обогатити, уколико сте диплому стекли студирајући језике, драмске уметности, новинарство, хемију, музичку академију...

Све магазинске вести можете пронаћи и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

Године учења које младу особу деле од универзитетске дипломе у неким случајевима финансијски се уопште не исплате. Висока стручна спрема, не само у време кризе, многе бивше студенте неће заштитити од бироа за незапослене или мале плате.

Портал Business Insider направио је десет најбескориснијих диплома узимајући у обзир (дуг) пут до запослења и годишњу зараду у Америци.

Истраживање Центра Џорџтаун показало је да се у гранама људских ресурса и унапређења способности у Америци просечна годишња зарада креће око 70.000 долара. Међутим, упркос искуству они који само имају факултетску диплому неће одмаћи далеко од 57.000 долара.

Иако је посао који обављају стресан и опасан, диплома инжењера заштите од ватре није на цени. Просечна плата годишње износи око 66.000 долара, а без мастера само 56.000. Исто важи за цео сектор криминалистике.

Уз мастер диплому, али без радног искуства графички дизајнери ће зарадити и до 61.000 долара.

После основних студија и година искуства има наде само за просечних 50.000 долара.

Уколико сте пратећи свој таленат успели да упишете, а потом и завршите музичку академију, смеши вам се посао за који ћете годишње добити од 46.000 до 55.000 долара.

Дипломирани новинари са зарадом од 51.000 долара могу само да сањају ципеле са потписом Манола Бланика које колумнисткиња Кери Бредшо, јунакиња серије и филмова Секс и град, пасионирано купује.

Нешто бољи услови живота очекују оне који су се определили за студије маркетинга и истраживање тржишта. У зависности од искуства и среће зарадиће између 65.000 и 81.000 долара за 12 месеци.

Инжењерима хемије на извештају о плати наведена сума кретаће се између 94.000 и 102.000 долара.

Обрада, унос и контрола података годишње ће стручњаку за информационе системе у САД донети 81.000 долара. Уколико сте се определили за трогодишњи студијски програм немојте се надати плати већој од 66.000 долара.

Фармација и администрација донеће вам око 110.000 долара годишње.

На првом мјесту бескорисних диплома налазе се дипломирани несрећници који су студирали језике и драмске уметности. Осим што је у тим подручјима висока стопа незапослености, мала су примања, па зараде просечно износе 58.000 долара за оне који су завршили четворогодишње студије, а после трогодишњих програма не надајте се плати која много премашује 44.000 долара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару