Београд - „град духова“ до 2054. године?

Научници са Универзитета на Хавајима објавили су рад у којем тврде да Земља убрзано иде ка апокалиптичној будућности у којој ће велики градови бити напуштени, због неповратних климатских промена. Њујорк ће почети да погађа драстични раст температура већ 2047. године, Лос Анђелес 2048. године, а Београд 2054. године.

Земља убрзано иде ка апокалиптичној будућности у којој ће велики градови попут Њујорка и Лондона бити напуштени, због неповратних климатских промена и то у року од свега 45 година, пише Дејли мејл.

Таква ситуација могла би да доведе до тога да стотине милионе избеглица крену преко граница у потрази за нормалнијом климом.

Док сат откуцава, научници тврде да је прекасно за било какву акцију и да човечанство мора да се припреми за свет у којем ће најхладније године бити далеко топлије од онаквих какве смо до сада сматрали врелим.

Научници Универзитета на Хавајима објавили су свој рад у журналу Nature и предвиђају да чак и ако престанемо са загађењем планете, промене су неизбежне и могу се само одложити на неко време.

Ако све остане исто, Њујорк ће почети да погађа драстични раст температура већ 2047. године, Лос Анђелес 2048. године и Лондон 2056. године.

Када је реч о Београду, његова судбина биће промењена до 2054. године.

Вођа студије Камило Мора израчунао је да ће последњи град који ће бити захваћен таквим променама бити Енкориџ на Аљасци и то 2071. године. Он тврди да маргинална грешка износи пет година.

Епицентар глобалног загревања, према речима Море, биће тропске области, а раст температура у Индонезији требало би да почне већ 2020. године.

„Навикли смо на климу у каквој живимо. Када се она промени, биће нам врло незгодно и то не само нама, него и свим другим врстама", каже Мора.

Према студији, до 2050. године од један до пет милијарди људи живеће у областима захваћеним климатским променама без преседана, каже Рајан Лонгман, један од аутора.

„Земље које ће прве бити погођене, су оне са најмањим економским капацитетом да реагују. Иронично је да су оне најмање одговорне за климатске промене“, објашњава Мора.

Мора и његове колеге направили су моделе климатских промена и индекс који указује на време када ће доћи до великог раста температура.

Они су користили метеоролошке опсервације, компјутерске моделе и друге податке добијене у последњих 150 година.

На пример, најтоплија година на свету била је 2005. година. Ова студија показује да ће до 2047. године, свака наредна година бити топлија од те.

Мора признаје да је његова студија подложна географским варијаблама и да се предвиђене промене неће десити у исто време у свим крајевима света.

У студији је користио 39 различитих модела 21 научног тима из 12 земаља.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару