Читај ми!

Холанђани ће уништити „Конкордију“

Највећа „полуподморница“ на свету, транспортни брод „Доквајс венгард“, извући ће „Конкордију“ следећег лета, а потом ће луксузни крузер бити однет и размонтиран. Холандска компанија „Ројал боскалис НВ“ извешће операцију, која ће огромни „хотел на води“ заувек уништити, за 30 милиона долара.

Олупина крузера „Коста Конкордија“ биће извучена следећег лета из мора специјалним транспортним бродом, а затим однета и размонтирана, наводи се у саопштењу холандске компаније која ће обавити овај посао.

Фирма „Ројал боскалис НВ“ је склопила уговор са власником луксузног крузера, компанијом „Карнивал корпорејшен“, у вредности од 30 милиона долара, а операцију ће извести уз помоћ транспортног брода „Доквајс венгард“, који се користи за премештање нафтних платформи.

„Венгард“ је највећи брод „полуподморница“ на свету, димензија 275 са 70 метара, који може да понесе „екстремно тежак“ терет, пренела је агенција АП.

Операција извлачења биће изведена тако што ће транспортер бити делимично зароњен, „Конкордија“ која плута биће доведена у положај изнад његове палубе и када се резервоари с водом на „Венгарду“ испразне, цео брод, заједно са „Конкордијом“ испливаће на површину, одакле ће лако бити транспортован.

Олупина брода „Коста Конкордија“ усправљена је 17. септембра, што је била једна од најсложенијих и најскупљих поморских операција.

Крузер тежак 114.500 тона враћен је у вертикалан положај уз помоћ мноштва дизалица и каблова и постављен на платформу, уметнуту између брода и стеновитог дна мора.

Огромна олупина скупог пловила лежала је на боку више од 20 месеци, заузимајући велики део мале луке туристичког острва Ђиљо.

Брод, односно хотел на води са више од 4.000 путника и чланова посаде, потонуо је делимично 12. јануара 2012. године, када се насукао на стене док се приближавао обали на почетку крстарења по Медитерану.

У бродолому су погинуле 32 особе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару