Читај ми!

Уписао факултет у 10. години

Швајцарац Максимилијан Јаниш, који има свега 10 година, из шале је полагао тест из математике за велику матуру и добио највишу оцену! Натпросечно је надарен, већ је прескочио три разреда у основној школи и моћи ће да похађа специјална предавања на Универзитету у Цириху.

Десетогодишњи Швајцарац Максимилијан Јаниш, који је из шале полагао тест из математике за велику матуру и добио највишу оцену, моћи ће да похађа специјална предавања на Универзитету у Цириху, саопштиле су универзитетске власти.

Како преноси АФП, дечаку ће на располагању бити разне књиге, а сваке друге недеље биће му омогућено да разговара са професором на одређену тему.

Максимилијанови родитељи, иначе немачки држављани на раду у Швајцарској, желели су да сина упишу на математички факултет, али то им није дозвољено јер он није положио тестове из других предмета за матуру.

„Ово је први пут да имамо тако младог и талентованог студента у оквиру програма 'Ојлерово друштво за јуниоре', који је намењен натпросечно надареним средњошколцима“, рекао је професор Михаел Хенгартнер, председник Универзитета у Цириху.

Максимилијан је син 67-годишњег професора математике у пензији и 48-годишње економисткиње.

Натпросечно надарен, већ је прескочио три разреда у основној школи. Тренутно похађа гимназију, заједно са 13-годишњом децом.

У недавном интервјуу листу Зонтаг цајтунг, Максимилијан је признао да нема превише другова.

„Нисам неки специјалиста за пријатеље“, наводи дечак, додавши да није лако дружити се са децом која су три године старија од њега.

„Немам никог с ким бих расправљао о Архимеду, а већина ни не зна ко је Гаус (Карл Фридрих Гаус, чувени немачки математичар који је умро 1855. године)“, објаснио је Јаниш.

Максимилијан вежба математику са својим оцем, који га свакодневно подучава.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару