Читај ми!

Представљено изгубљено платно Ван Гога

Давно нестала слика „Залазак сунца у Монмажуру“, Винсента ван Гога, представљена је у Амстердаму у музеју посвећеном великом холандском уметнику. Слика је насликана у близини Арла у Француској код брда Монмажуј и истоименог манастира, где је сликар живео у то време.

Ван Гогов музеј у Амстердаму представио је давно несталу слику тог холандског мајстора „Залазак сунца у Монмажуру“, пошто су стручњаци утврдили њену аутентичност.

Платно настало 1888. године ће у том музеју биће изложено од 24. септембра.

Управа Ван Гоговог музеја навела је да је слика тренутно део приватне колекције и да власници нису знали да се ради о Ван Гоговом делу јер није било потписано.

Како је прецизирано на представљању овог платна, коме се траг изгубио пре више од 100 година, стручњаци су последње две године радили на утврђивању њене аутентичности.

„Залазак сунца“ прво је велико платно Винсента ван Гога пронађено од 1928. године.

Директор Ван Гоговог музеја Аксел Руегер навео је да је „Залазак сунца“ амбициозно дело због његових димензија (93,3 са 73,3 центиметра) и додао да „у случају овог платна, величина јесте битна“. 

Слика је насликана у близини Арла у Француској, где је сликар живео у то време, код брда Монмажуј и рушевина истоименог манастира, које су и представљене у позадини тог дела.

Помињући ово платно у писмима које је слао пријатељима током лета када је и настало, Ван Гог је рекао да га сматра „промашајем", навели су стручњаци који су утврђивали аутентичност слике.

„Ово дело припада посебној групи експерименталних дела које је Ван Гог у то време сматрао мање вредним него што стручна јавност то чини данас“, навели су стручњаци.

Слика је била заведена у колекцији Теа ван Гога, сликаревог брата, под бројем 180, који се и даље види на полеђини платна. Дело је продато 1901. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару