Читај ми!

Исак Асимов је био у праву!

Пре 50 година предвидео је да ће човек измислити роботе, слати летелице и планирати експедицију на Марс, имати сателите у Земљиној орбити и још многе друге ствари. За разлику од многих који су покушавали, Исак Асимов, легендарни аутор научно-фантастичних романа, успео је да предвиди шта доноси будућност!

Култни писац научне фантастике Исак Асимов је један од ретких аутора чија се предвиђања, нека и од пре 50 година, нису испоставила као промашаји. У ствари, многе његове тезе су се, неке мање неке више, обистиниле или су на добром путу да се обистине.

Творац „Три закона роботике“ је веома храбро, давне 1964. године, одлучио да предвиди шта ће све бити на располагању људима на Светском сајму 2014. године.

Асимов је тако предвидео да ће кухињски уређаји припремати, такозване, аутоматизоване оброке, грејати воду и претварати је у кафу, а потпуни оброци са полуспремљеном храном биће држани у јединицама за хлађење.

У 2014. години уређаји неће имати каблове, тврдио је Асимов.

Према његовим предвиђањима, беспилотне летелице стизаће чак на Марс, а човечанство ће се спремати за слање људи и евентуално формирање заједнице на Црвеној планети. Гле чуда, управо се тим бави пројекат Mars One.

Што се напретка у комуникационој технологији тиче, амерички писац је сматрао да ће у Земљиној орбити кружити сателити који ће омогућавати успостављање везе између било која два места на планети, а чак ће моћи и да се види особа са којом се разговара. Све ово много подсећа на „Скајп“ или сличне, већ постојеће, услуге.

Легенда научне фантастике говорио је и да ће Светски сајам 2014. године имати три-де телевизоре, на којима ће моћи да се гледа представа балета у природној величини.

И на крају, како без робота да прође предвиђање Асимова? Убеђен је био да ће роботи бити веома присутни у животима људи. Прошлог месеца, професор Хироши Ишигуро направио је робота - клона самог себе.

Постоји и једно нетачно предвиђање. Сматрао је да ће цела источна обала САД постати један огромни мега-град, посебно Бостон и Вашингтон.

Иако се ово није испоставило као тачно, може се речи да ће ширење градова, не само у САД, условити стварање огромних градова. У сваком случају, мора се скинути капа господину Асимову на свему што је погодио.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару