Читај ми!

Развод му уништио посао, због алиментације робија

Бивши милионер којем је посао пропао током мучног развода, Ари Шокет, шокиран је америчким законом о плаћању доживотне алиментације – ако пропусти да је уплати, иде у затвор због непоштовања суда, без обзира на то да ли има посао и ресурсе. То му се десило већ осам пута.

Ари Шокет толико је навикао да га шаљу у затвор јер је пропустио да плати алиментацију, да му је то постала рутина.

Пред саслушање на породичном суду, он залепи антиникотински фластер – да би се изборио са забраном пушења у затвору, пријатеље и породицу мејлом обавести да је „ван домета“, испише важне телефоне на подлактици...

Бивши менаџер "Citadel Investment Group Inc", Шокет је некада зарађивао милион долара годишње, али је завршио у затвору јер је пропустио да плати алиментацију на време, и то најмање осам пута у последње две године, откад се бори са крахом свог брака, пише Блумберг.

Док се борио са бившом женом на суду, био је ван радног места већину времена, па је завршио као жртва слабе економије, а уштеђевину је потрошио покушавајући да жени и детету плати 100.000 долара алиментације годишње.

„То су кругови пакла из којих једноставно не можеш да се извучеш. Плаћао сам док сам могао“, прича 41-годишњи Американац.

Шокет, али и остали које „качи“ закон америчке државе Њу Џерси о плаћању доживотне алиментације, жале се да то једноставно није фер. Ако пропусте да уплате, као што Шокет својој бившој није уплатио 78.000 долара, суочавају се са затвором због непоштовања суда – без обзира на то да ли имају посао и ресурсе.

У америчким државама Њу Џерси и Конектикат, закони који се тичу развода засновани су на утисцима старим цело столеће – о томе шта би требало жени да припадне кад је муж остави и уопште се не обазиру на ситуацију у којој је муж.

Реч је о закону из времена кад су жене углавном биле домаћице, а мужеви привређивали и зарађивали. Данас, жене чине скоро половину – прецизније 47 одсто целокупне радне снаге у САД. Ипак, зараде жена чине тек 70 одсто „мушких“ зарада.

Адвокати који се баве породичним правом и, најчешће, бракоразводним парницама, предложили су 2007. у Сједињеним Државама да се ограниче износи алиментација и дужина њиховог уплаћивања, односно да се укине доживотно плаћање. Такође, предложили су на који начин би требало рачунати износ алиментације.

Међутим, нису се све америчке државе позабавиле овим предлогом. Законодавци у Њујорку тренутно раде на нацрту закона којим би била утврђена тачна „формула за израчунавање алиментације“, по којој би плаћали само они који имају значајно веће приходе од бившег партнера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару