Читај ми!

Амбасада као фонтана жеља

Неки британски држављани изгледа нису упознати како функционишу дипломатска представништва, као и да службеници који раде у њима нису духови из лампе па да испуњавају жеље. Ућуткајте овог бучног петла, натерајте мог мужа да смрша, резервишите ми хотел, платите школовање моје деце у иностранству, само су неки од чудних захтева протекле године.

Да ли можете да ућуткате овог бучног петла, да ми набавите карте за Олимпијске игре или контакт податке жене Пола Макартнија, неки су од најнеобичнијих захтева које су у сезони 2012/2013. примали британски конзулати широм света.

Из Kанцеларије за спољне послове Велике Британије (ФЦО) кажу да су у последњих годину дана имали више од милион конзуларних захтева, а да су помоћ пружили за 52.135 Британаца у тешким ситуацијама у иностранству.

ФЦО, међутим, додаје да су конзуларна представништва Британије у свету добила и бројне захтеве које просто нису могли да реше.

Међу најбизарнијим захтевима је и захтев једног Британца који је дошао у конзулат у Риму и тражио да му особље преведе тетоважу коју је желео да направи, док је од конзуларних службеника у Пекингу тражено да помогну жени која је купила пар копачки на којима је писало "Произведено у Кини", али које су биле лошег квалитета.

Друга Британка је од конзуларних представника у Тел Авиву тражила да нареде њеном мужу да смрша и да се здраво храни, како би могли да имају децу, док је један мушкарац у Стокхолму тражио од ФЦО да провери жену коју је упознао преко интернета.

Британци су од особља амбасада своје земље тражили и да им обезбеде најбоља места на фудбалским стадионима, да им резервишу хотелске собе, или да плате у међународним школама школовање њихове деце.

Један човек кога је напао мајмун у Камбоџи, тражио је од конзуларних представника Британије у тој земљи да му гарантују да се то више никад неће десити, и да му исплате одштету.

Британски министар за конзуларна питања Марк Симондс поручио је својим суграђанима који путују у иностранство да покушају да "разумеју коју врсту подршке могу, а коју не могу да добију".

"Нисмо у позицији да помогнемо људима у организовању путовања или у њиховим друштвеним плановима, али помажемо онима који се суочавају са стварним проблемима у иностранству, што укључује жртве криминала, ожалошћене породице које су изгубиле драгог члана у иностранству или Британце који буду ухапшени", навео је Симондс.

ФЦО је у фебруару 2011. године отворио контакт центар у Малаги за многобројне неконзуларне захтеве које примају британске амбасаде и конзулати у Јужној Европи. Од тог тренутка, особље у Малаги примило је 131.211 позива, од којих је 39 одсто било горе поменутог типа.

Према речима шефа тог контакт центра Стива Џонса, у неке од најбизарнијих захтева које су примили спада и позив човека који је желео да зна марку сатова које су носили припадници британске краљевске морнарице између 1942. и 1955. године.

Канцеларија за спољне послове Велике Британије наводи и да је једно недавно истраживање показало да 78 одсто Британаца погрешно мисли да та канцеларија може да их извуче из затвора ако буду ухапшени, а скоро половина оних између 16 и 24 година не зна уопште шта амбасада или конзулат раде.

ФЦО истиче да не може некоме да помогне да уђе у одређену земљу ако нема важећи пасош или неопходне визе, не даје правне савете и не преводи документа, као и да не плаћа никакве рачуне нити даје новац појединцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи