Каталонци кувају најбоље на свету

Власницима авангардног ресторана "El Celler de Can Roca" у Хирони, тројици браће Рока, уручено је престижно признање за најбољи ресторан на свету. Часопис „Ресторан“ сврстао је каталонска јела - иберијску свињетину са сосом од паприка и белим луком и специјалитет од дуња у сам врх кулинарства.

Специјализовани британски часопис Ресторан, на гала свечаности je доделио престижно признање великим ентузијастама, тројици браће Рока.

Они држе ресторан "El Celler de Can Roca" у шпанском граду Хирони, у покрајини Каталонији.

Тај објекат се сматра авангардним, познат је по јелима која представљају мешавину иновативних техника кувања и коришћења традиционалних каталанских намирница, као што су иберијска свињетина са сосом од паприка и белим луком и специјалитет од дуња.

Јеловник се мења сваке сезоне. По добијању признања, главни кувар каже да је тајна успеха у напорном раду.

„Имам срећу да су моја браћа истинске звезде - један је најбољи сомелије на свету, а други врхунски посластичар. Направили смо пројекат, који је довео до великог признања", каже главни кувар Хоан Рока.

Тај шпански ресторан први пут је проглашен најбољим на свету, иако је на листи већ осам година.

Власници тврде да признање може додатно да ојача њихов бренд - ресторан и промовише земљу, што сматрају веома важним.

„На јеловнику имамо 11 главних јела, три дезерта, око 30 различитих предјела, а наше муштерије водимо 'на путовање' кроз саму суштину авангардне шпанске кухиње", објаснио је Рока.

„Ово признање је економски подстицај за наш туризам и извоз производа из Каталоније, што је веома важно", истакао је њихов главни конкурент, власник ресторана „Ел Були" - Феран Адриа.

Уредник британског часописа Ресторан, каже да додељивање највише награде одражава став више од 900 стручњака широм света.

„Мислим да је шпански ресторан најбољи на свету, због комбинације бриљантног кувања и правог осећаја за топлину и гостопримство, што прожима цело искуство посетилаца ресторана", каже уредник часописа Ресторан Вилијам Дру.

Шпански ресторани остварили су велики успех на овогодишњој додели признања. Међу првих 10, три су из те земље, а на целој листи има их укупно пет.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи