Читај ми!

Прамен Фрање Јосифа продат за 13.720 евра

Велико интересовање за личне предмете краљевске породице Аустроугарске монархије поново је могло да се види на јучерашњој аукцији у Бечу. Прамен цара Фрање Јозифа Првог продат је за 13.720 евра, док је слика царице Елизабете достигла 70.000 евра.

Један прамен косе аустријског цара Фрање Јосифа Првог (на немачком Франца Јозефа) достигао је на аукцији у Бечу цену од 13.720 евра. Чудан предмет je на аукцију ставио један од наследника царевог собара Еугена Кетерла. 

Аукцијска кућа „Доротхојм" цену тог седог, уковрџаног прамена косе аустријског цара, који је владао од 1848. до 1916. године, проценила је 20 пута мање од цене коју је досегла.

На аукцији царских предмета највише - 70.000 евра, плаћена је слика царице Елизабете, уље на платну, које је насликао Франц Ксавијер Винтерхалтер.

Почетна цена портрета царице Елизабете, супруге Фрање Јосифа Првог, била је три пута нижа од цене за коју је продат.

Продати су и други лични предмети Фрање Јосипа. Тако су дугмад за манжетне продата за 8.750 еура, позлаћени брош за 6.875 еура, марамица с иницијалима "FJI" (Franz Joseph Imperator) за 2.750 еура.

Узимајући у обзир велики број продатих предмета и чињеницу да је већина ствари достигла неколико пута већу цену од процењене, види се колико одушевљење влада за предметима из Аустроугарске монархије.

У мају 2012. године, дуге гаће Фрање Јосифа продате су на аукцији за 6.250 еура.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи