Читај ми!

Изаберите мирис и приближите нос екрану!

Јутјуб се вечерас затвара, Твитер почиње да наплаћује коришћење самогласника, британски дневник „Гардијан“ својим читаоцима нуди специјалне наочаре које ће кориснику омогућити да свет виде искључиво „Гардијановим“ очима „увећане реалности“, док „Гугл“ отвара сервис за мирисање екрана! Наравно, реч је о креативним измишљотинама које страни медији и компаније традиционално пласирају 1. априла.

Британски лист Гардијан објавио је данас да лансира специјалне наочаре повезане с интернетом које ће кориснику давати приступ либералним ставовима листа, а зацрњивати шовинистичка и дискриминаторска мишљења.

„Носите Гардијан наочаре јер је живот сувише кратак да мислите својом главом", пише у наслову чланка о новом производу који је најављен као „прекретница у развоју савремених медија".

Лист наводи да, на пример, само погледом на улаз у ресторан или биоскоп корисник добија Гардијанове критике хране или филмова, а погледом на брошуру неке путничке агенције упозорење о земљама с проблематичним људским правима.

У наочаре је укључена технологија за детектовање дискриминаторских ставова, тако да ће чланци новинара који не деле мишљење Гардијана аутоматски бити зацрњени, само на поглед корисника.

Развија се, како пише лист, и апликација која ће клијенту омогућити да на улици само наглас узвикне своје противљење или критику нечега и у року од 30 секунди, преко система за препознавање гласова његово мишљење, биће уврсћено у одређену веб страницу.

Гардијан није једини који се потрудио да направи чланак поводом првог априла, а британски медији утркују се да уоче где је априлска шала.

Тако је лист Сан написао да су „Ролинг стоунси" провели хладни ускршњи викенд на камповању где су се припремали за наступ на „Гластонберију".

Би-Би-Сијев Радио 4 данас је објавио да ће компанија „Нордерн релвејс" уместо бројева возова имати баркодове који ће моћи да се сниме и аплоудују преко интернета на паметне телефоне. Баркодови на возу су посебно издужени тако да дају времена корисницима да их сликају кад пролази воз, наводи Би-Би-Си.

Јутјуб је објавио да ће се затворити после осам година и да од поноћи више неће примати видео снимке, као и да почиње избор за најбољи видео икад накачен на његов сајт.

Друштвена мрежа Твитер објавио је да ће од сада наплаћивати коришћење самогласника. Циљ је, како наводи Твитер, да „охрабри ефикаснији и кондензованији облик комуникације".

Оснивач „Вирџин групе" Ричард Бренсон је на свом блогу објавио да ће његова авио-компанија лансирати први авион са стакленим дном.

„Гугл" је објавио да претвара свој сервис "Google Maps" у мапу за трагање за гусарским благом, као и да лансира нови сервис "Google Nose", који ће омогућити „да вас ноздрве воде".

Заправо, нови сервис садржи више од 15 милиона мириса у бази података, а ви само треба да изаберете неки, рецимо „лимун" или мирис „новог аутомобила" и „укуцате кључне речи, па поставите нос што ближе екрану", упућује „Гугл".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи