Принцезе из блата

Ружичаста лимузина, балске хаљине и прелепе тијаре уместо суморне свакодневице и страћара фавеле у Рију? Полиција бразилског града одлучила је да сиромашним 15-годишњакињама Мангеире омогући достојан одлазак на прославу матурске вечери, важног догађаја у животу сваке младе даме.

Неке сиромашне девојке из фавела у Рио де Жанеиру имају прилику да се проведу краљевски само једном годишње.

У изнајмљеној ружичастој лимузини и балским хаљинама, са прелепим тијарама на главама оне напуштају прљаве улице и страћаре фавеле Мангеира како би стигле на прославу матурске вечери.

Изнајмљивање лимузине и пратећу опрему платила је локална полиција како би и сиромашне 15-годишњакиње стигле на прославу са стилом баш као и њихове вршњакиње из вишег сталежа.

Шеснаест девојака из страћара стигло је у школу самбе, где се одржавало славље, у свечаном издању, уз помоћ припадника органа реда.

Полиција је изградила станицу у тој фавели прошле године у оквиру мера које Рио предузима као домаћин Светског првенства у фудбалу 2014. и Олимпијских игара 2016. године.

Обичај да су матурски балови веома важни у животима девојака увели су припадници добростојећих и средњих слојева у Бразилу и означавају ступање младих дама у свет одраслих.

У страћарама Мангеире, једне од тридесетак фавела Рио де Жанеира, живи око 53.000 људи. Позната је као место одрастања познатих играча самбе, попут Картола, Нелсона Каваквиња и Карлоса Какача, а ту је и најпознатија школа самбе у Рију „Гремио рекреативо ескола де самба Мангеира".

Фавеле Рија у којима живи на стотине хиљада људи, имају веома лоше снабдевање струјом и водом, а посебан проблем представљају подручја која контролишу нарко-картели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи